A Jobbik feljelenti Riz Gábort, a többi mulasztót pedig felszólítja: korrigáljanak!

Budapesti sajtótájékoztatóján a politikus hangsúlyozta, a Jobbik feljelentéssel élt a legfelsőbb ügyészségnél (ennek szövege ITT érhető el), mivel szerintük az eset hamis magánokirat felhasználása bűncselekményének alapos gyanúját veti föl.
 
A nemzeti párt szerint a fideszes képviselő meghamisította a vagyonnyilatkozatát, és megpróbálta félrevezetni a nyilvánosságot. A jogsértő eljárások feltárása érdekében a mentelmi bizottság eljárását is kezdeményezik.
 
Szilágyi közölte, Riz Gábor vagyonnyilatkozatában még a mai napon sem szerepel semmiféle utalás - pláne hivatalos jelzés - arról, hogy a dokumentumot utólag módosították, így az még mindig olyan formában érhető el, mintha 2016.01.17-én adták volna le, ami viszont félrevezető.
 
A Jobbik áttanulmányozta a 19 megyei fejlesztési biztos vagyonnyilatkozatát, ezek közül 4 képviselőnél - név szerint: Vantara Gyula, Békés megyei megbízott; B. Nagy László, Csongrád megyei megbízott; Szűcs Lajos, Pest megyei megbízott; valamint Móring József Attila, Somogy megyei megbízott - szintén nem szerepelt a megyei fejlesztési biztosként kapott félmilliós jövedelem.
 
A legnagyobb ellenzéki erő felszólítja ezeket a képviselőket, hogy nyilatkozzanak, miért nem tüntették föl a hivatalos iratokban a tisztségükért kapott juttatásokat. A Jobbik felhívja a honatyák figyelmét, hogy amennyiben dokumentumaik változtatásra szorulnak, a szükséges korrekciót ne eltitkolva, sunyi módon tegyék meg, hanem vállalják a következményeket, amiért rossz vagyonnyilatkozatot adtak le.
 

Észak-koreai párhuzamok

 
Újságírói kérdésre Szilágyi a Nemzeti Választási Iroda épületében ma reggel lezajlott eseményekre is reagált. Kijelentette, hogy a Jobbikot felháborítja, hogy a Fidesz Észak-Korea szintjére süllyesztette Magyarországot, hiszen papíron lehet népszavazást tartani, gyakorlatilag azonban a mai események bebizonyították, hogy nem ez a helyzet.
 
A Jobbik elítéli az olyan diktatórikus rendszer kialakulásának még csak a lehetőségét is, ahol a kormányzat nem engedi, hogy fontos ügyekben megkérdezzék a választópolgárokat, itt pedig egy ilyet láthatunk megvalósulni.
 
"Papíron megvan a népszavazási kezdeményezések lehetősége, de a gyakorlatban mind jogi, mind szinte maffia módszerekkel próbálják megakadályozni, hogy fontos kérdésekben népszavazást lehessen kiírni"
 
- fogalmazott a képviselő.
 
Ez annak fényében is fontos - tette hozzá - mert a Jobbik szeretne népszavazást tartani az uniós bevándorlási kvóta kérdésében, hogy a magyar lakosság véleményt mondhasson róla, mit gondol a brüsszeli koncepcióról. Azonban elképzelhető, hogy a Fidesz ezt a próbálkozást is hasonló módszerekkel kívánja majd ellehetetleníteni.