A Jobbik javaslatára tárgyalnak a terrorveszélyről

Az országgyűlési frakcióvezetők tanácskozását kezdeményezik a jövő hétre.

Arra reagált, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke pénteki sajtótájékoztatóján egy, a parlamenti frakciókból álló terrorellenes szakpolitikai egyeztető fórum azonnali összehívását javasolta. Ezen az ellenzéki párt kezdeményezné a

- magyar katonák ázsiai hadszínterekről történő hazahívását
- a halálbüntetés visszaállítását
- valamint a bevándorlással szembeni zéró toleranciát.

Rogán Antal erre azt mondta: a konkrét javaslatok közül messze nem ért egyet mindegyikkel, sőt, nem is tartja mindegyiket célszerűnek. Szavai szerint egy öngyilkos merénylő ellen halálbüntetéssel fenyegetőzni "nem biztos, hogy a legcélszerűbb megoldás". Erre egyébként Vona Gábor is kitért sajtótájékoztatóján.

Azonban azt fontosnak tartja, hogy a terrorellenes fellépéséről egyeztessenek a parlamenti pártok, legyen közös álláspont, és ebben legyen konszenzus, "határozott támogatás a kormány háta mögött". Ezért kezdeményezi a frakcióvezetők megbeszélését a jövő hétre - közölte. Mindezeket péntek este kiadott sajtóközleményében is megerősítette. Örömét fejezte ki továbbá, hogy Rogán Antal támogatását fejezte ki a kezdeményezésüket illetően.

A radikális ellenzéki párt elnöke bízik abban, hogy a többi országgyűlési frakció is átérzi az ügy össznemzeti súlyát, eljön a közös egyeztetésre, és megteszi a maga javaslatait a terrorizmus megfékezésére. Amennyiben az egyeztetések konstruktív légkörben folynak, úgy fontosnak látjuk a fórum intézményesülését és időszakonkénti ismétlődését.

Még mi is kaphatunk belőle

Vona Gábor sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: szerdán új időszámítás kezdődött, a terrorizmus ugyanis "bevándorolt Európába". Szerinte a párizsi "barbár és aljas" terrorcselekmény nem egyszeri esemény volt, hanem egy tendenciának a kezdete, amely idővel Magyarországra is elérhet.

Tizenkét ember veszítette életét szerdán Párizsban a Charlie Hebdo című hetilap székháza elleni fegyveres terrortámadásban. Az áldozatok közül tízen a lap alkalmazottai, ketten pedig rendőrök voltak, a támadókat péntek kora este megölték a francia kommandósok. A eseményről szóló percről-percre tudósításunkat ide kattintva olvashatják.