A Jobbik nem adna túlhatalmat a mindenkori kormányok kezébe

A párt négyötödös parlamenti támogatáshoz kötné a terrorveszéllyel összefüggő különleges felhatalmazást.

„A célt maximálisan fontosnak és szükségesnek tartjuk, de azt nem támogatjuk, hogy bemondásra léptessünk életbe terrorveszélyhelyzetre egy jogrendet”

– jelentette ki Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Mirkóczki szerint a Fidesz „cinikus és arrogáns módon az emberek félelmére és naivitására játszva” szeretné a túlhatalmat magának biztosítani, „ehhez pedig a Jobbik nem fog asszisztálni”.

A párt szóvivője rámutatott: a javaslatnak számos olyan pontja van, aminek semmi köze a terrorizmushoz, sem pedig a terrorizmus felszámolásához, vagy annak megakadályozásához. Mirkóczki példaként említette, hogy a rendelet szerint akár az ország összes kereskedelmi televízióját, rádióját a kormány, vagy más hatóságok rendelkezésére kellene bocsátani.

„Teljesen világos, hogy olyan szabályozásokat szeretne a kormány eszközölni, amelyek a legsötétebb diktatúrákban állnak csak rendelkezésre, és valójában a célhoz semmi közük”

- hangsúlyozta a szóvivő.

Mirkóczki Ádám cáfolta Orbán Viktornak a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elhangzott kijelentését is, miszerint a nyugat-európai országokban hasonló felhatalmazásokkal tudnának élni a kormányok.

„Nyugat-Európa egyetlen egy országában sincs ilyen javaslat vagy jogrend, ilyen tartalommal és ilyen eljárással”

- ismertette a jobbikos politikus. Hozzátette: Németországban és Franciaországban is parlamenthez kötött, a németeknél kétharmados, a franciáknál pedig kétkamarás többség szükséges a különleges felhatalmazáshoz. Továbbá nincs külön rendeletalkotási joga a kormánynak, még szükségállapot idején sem.

A Jobbik azt kéri, hogy tekintsék partnernek az ellenzéket. Ugyanakkor Mirkóczki felszólította a kormányt: kímélje meg a Jobbikot „az elég primitív és aljas Habony-féle trükköktől”. A szóvivő hangsúlyozta: a Jobbik nem bevándorláspárti, nem akarnak Magyarországon terrorizmust, nem barátai a terroristáknak sem. Emlékeztetett rá, hogy

a Jobbik javasolta először a kerítést és a honvédség bevetését is a határnál.

Mirkóczki Ádám leszögezte: korrekt alkotmánymódosító tervezetet szeretnének, de ragaszkodnak az összes módosító javaslatukhoz, máskülönben nem támogatják a kormány kezdeményezését.

A Jobbik javaslatcsomagjának legfontosabb elemei, hogy négyötödös parlamenti támogatáshoz kötnék a különleges felhatalmazást, és 60-ról 30 napra csökkentenék az új jogrend időtartamát, amit azonban az Országgyűlés meghosszabbíthatna.

Három nappal ezelőtt, Novák Előd, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán posztolta ki az Alaptörvény - terrorveszélyhelyzetre alkalmazott - hatodik módosításának tervezetét.

„30 évre titkosították ezt a kormányjavaslatot, s most ennek közzétételéért 3 éves szabadságvesztést is kaphatok”

- írta Novák a Facebook-oldalán, majd a módosítás kapcsán fogalmazta meg aggályait:

„Hogy mi van a 30 évre titkosított kormányjavaslatban? A levélforgalmat bármilyen indok nélkül ellenőrizhetnék, az internetet pedig be is szüntethetnék. Átvehetnék a médiumok szerkesztőségeinek irányítását (vagy ha a kormánynak valamelyik esetében inkább úgy tetszik, felfüggeszthetnék működésüket), noha egy ilyen különleges jogrendben a nyilvánosság lehetne a legfőbb kontrollja a kormánynak. A mozgásszabadságot, tartózkodást korlátozhatnák, engedélyhez köthetnék az ország egyes részein. Betilthatnák a rendezvények, gyűlések megtartását, kijárási tilalmat rendelhetnének el. Zárolhatnák, elkobozhatnák „a biztonságot veszélyeztetők” vagyonát (ezt is bírósági döntések nélkül), a fogyasztási cikkek korlátozására bevezethetnék az élelmiszer- vagy benzinjegyet. Amerikában és másutt láthattuk, hogy a terrorveszélyre hivatkozva bármit megtehet az állam a polgáraival, de nem volna jó itthon is ezt az utat járni.”