A kettős ügynök szerint a CETA nem fog elbukni

Bár vannak kockázatok, de egyelőre nem aggódnak nagyon Európa urai.

A luxembourgi találkozóra érkező politikusok ennek ellenére bizakodóak.

Ma gazdát cserélhet Európa

A kanadai kormány és az Európai Bizottság október 27-én írná alá a CETA-t, és ezzel az aktussal szabadkereskedelmi egyezmény már 2017 elején ideiglenesen hatályba is léphet. S bár a végleges ratifikációja akár éveket is igénybe vehet (ez idő alatt kell a nemzeti parlamenteknek külön-külön is rábólintania a szerződés szövegére), és addig - legalábbis a mostani állítások szerint - nem perelhetnek az észak-amerikai központú multinacionális vállalatok, ám a kanadai mezőgazdasági termékek előtt megnyílik Európa kapuja.

Didier Reynders belga külügyminiszter szerint még a napokban megoldják a vallon-problémát, amely egyelőre blokkolja a CETA-t, így a kormány- és államfők csütörtökön, vagy pénteken jóváhagyhatják az egyezményt.

Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos is megerősítette, intenzív tárgyalások zajlanak annak érdekében, hogy "a belga átlaghoz képest szegényebb Vallónia aggodalmait" eloszlassák.

"Nagyon nehéz helyzetet teremt, ha az egyik legközelebbi szövetségesünkkel, Kanadával nem sikerül aláírni egy ilyen remek megállapodást"

- idézi az MTI a svéd biztost.

Rossz ómen

A kettős ügynök szerepét betöltő Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter és alkancellár érkezésekor egyébként úgy vélte, a CETA nem fog elbukni.

Ugyanakkor sajtóhírek szerint Bukarest is megmakacsolta magát, ugyanis Kanada még mindig nem biztosított vízumot a román állampolgároknak, így viszont nem támogatják a szabadkereskedelmi egyezményt.