A Klik teljesen bedarálja a magyar tankönyvpiacot

Az intézményellátó felsőbb utasításra tolhatja a teljes állami monopólium felé a tankönyvpiacot.

Az Index a Tanítanék Mozgalom közleményére hivatkozva újabb anomáliáról számolt be a Klik működésével kapcsolatban.

Az információk szerint az intézményfenntartó konzekvensen és indoklás nélkül, mindenki más számára hozzáférhetetlen módon felülbírálja és módosítja az iskolák munkaközössége által kiválasztott és a szülők által is jóváhagyott tankönyvlistát.

A Klik természetesen közleményben tagadja, hogy ők vagy az állami tankönyvellátó Kello bármiben kijátszaná a jogszabályokat, és szándékosan szűkítenék a pedagógusok lehetőségeit. Azt írják, nemcsak a tanároknak és szülőknek, hanem az intézményvezetőknek és a fenntartónak is jóvá kell hagynia a tankönyvrendeléseket, bár ez önmagában még nem jelenti azt, hogy ne történhetne visszaélés.

Pláne úgy, hogy Szakmári Klára, a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke az Indexnek elmondta, úgy tudja, a tankerületi igazgató, aki először módosította a listát, úgy nyilatkozott, hogy neki ezt utasításba adták. Szakmári szerint a tanárok számára most derült ki, hogy a Kello rendszerén belül a fenntartó (a Klik - a szerk.) beállíthat egy szűrőt, amit senki más nem lát, és amivel tovább szűkítheti az eleve csak az Oktatási Hivatal által jóváhagyott kiadványokat tartalmazó listát.

Így a Klik felülbírálhatja az iskolák rendeléseit, ezzel súlyosan deformálva az amúgy is egyoldalú tankönyvpiacot. Csak, hogy értsük, mi ezzel a baj:

2014-ben a könyvkiadás  68, idén pedig várhatóan 90 százalékát teszi majd ki a súlyosan veszteséges, uniós forrásokból toldott-foldott állami könyvellátás, ami az adófizetőknek alsó hangon is 20 milliárd forintba kerül, viszont egyesek rendkívül jól járnak vele.