A kommunista gyilkosért tüntettek

Ságvári Endréért, a kommunista csendőrgyilkosért mintegy 2000-en mentek utcára, számos "baloldali" politikussal együtt.

"Előzetesen közel 900-an regisztráltak a Facebookon arra a pártsemleges fáklyás felvonulásra, melyet a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezése elleni tiltakozásul szerveztek hétfő estére. A nem sokkal korábban lezúduló eső miatt azonban "félő" (kiemelés Alfahir.hu) volt, kevesen lesznek. Nem így történt: már este 7 óra után tele lett az Aradi vértanúk tere." - írja a Délmagyar.

Nem valami ellen, valamiért sétálunk – hívta fel a figyelmet Barok István, az iskola pedagógusa, a rendezvény szervezője hangosbeszélőn, majd megindult a csendes menet.

Igen, egy gyilkosért álltok ki - tesszük hozzá. A gimnázium nevének megváltoztatását Szávay István, jobbikos országgyűlési képviselő kezdeményezte, erről itt olvashat bővebben.

De haladjunk tovább:

A szervezők pártsemlegesnek hirdették a demonstrációt. „Akár jobboldali, akár baloldali valaki, szeretettel látjuk, ha kiáll a Ságvári Endre Gimnázium nevének megtartása mellett. Magánembereket várunk, tiszta lelkiismerettel. Ez a felvonulás – bár parlamenti adok-kapok miatt indult –, egyetlen párt ellen vagy mellett se szól. Egy rossz döntés ellen szólal fel. Ragaszkodást és szeretetet fejez ki az iskolánk, a múltunk iránt. Jelzés, hogy élni szeretnénk demokratikus jogunkkal, és kinyilvánítjuk tiltakozásunkat" – állt a rendezvény leírásában-

"Magánemberként" azonban több politikus is ott volt a tömegben: Botka László polgármestert, Solymos László alpolgármestert, Kozma Józsefet, Szentgyörgyi Pált és Szentistványi Istvánt is látta a Délmagyar a nagyjából kétezer fős "tömegben".

Sajnos a lap "elfelejtett" beszámolni róla, hogy Szentistványi kivételével (aki amúgy LMP-s) mindegyik politikus MSZP-s, vagy MSZP-s támogatással jutott be és lett Botka embere. Így talán még könnyebb helyére tenni ezt a kis "pártsemleges" demonstrációt.

sfd

Petíciójukat amúgy a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízotti kabinetjének egy munkatársa átvette.

A résztvevők ezt követően a „Ságvári" nevet skandálták, majd elénekelték a Ha én rózsa volnék című számot (szegény Ságvári, ha ezt látná, de beléjük lövetett volna - a szerk.). Ezt követően Barok István kérésének megfelelően, a "Ságvári nagyságát megmutatva békésen elvonultak".

Pedig akár lövöldözhettek is volna mint Ságvári Endre.