Az elmúlt időszakban rengeteg szervezet jelezte a kormánynak, hogy az éttermek 27%-os áfája megöli a vendéglátást, Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke a minap a hvg.hu-nak adott interjújában egyenesen halálos dózisnak titulálta. Miután több szakmai szervezet is jelezte a gondot a kormánynak, az illetékesek úgy döntöttek, 18%-ra csökkentik az adót.
Molnár B. Tamás ezzel kapcsolatban azt mondta, még ezt is meg lehetne felezni ahhoz, hogy a szektor életben maradjon.
Úgy tűnik, ez is valóra válhat, mert az éttermi áfát 2018-tól 5%-ra csökkentik.
Igen ám, csakhogy a Portfólió közben kiszúrta: a kormány az összegző módosító javaslatban elrejtett egy olyan különadót, ami az eredeti adócsomagban nem szerepelt.
A turizmusfejlesztési adóról van szó, melyet a vendéglátóhelyeknek forgalomarányosan kell fizetniük 2018. január 1-től. A hozzájárulás alapja az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom. A hozzájárulás mértéke a forgalom 4%-a.
Mivel a teher nem hozzáadott-érték alapú, az árbevételre rakódik, és visszaigénylésre sincs lehetőség, a kormány sokat visszavesz a kedvezményezett szektortól:
a kisebb piaci szereplők esetében ez akár azt is jelentheti, hogy teljes egészében visszaveszik az adókedvezményt.
A törvény indoklásában tulajdonképp azt írják:
azért szükséges a turizmusfejlesztési különadó, hogy fejlődjön a turizmus.