A kormány nem hall, nem lát, nem beszél a Pharaon-ügyben

"Senki nem hallott" még a korábban az FBI által is körözött Gaith Pharaonról, aki Orbán vejéhez köthető céggel is üzletelt.

Ghaith Pharaon szaúdi olajmágnásról „senki sem hallott” a Fideszben, pedig a szaúdi olajmágnást a Forbes magazin 2008-ban a világ tíz legkeresettebb fehérgallérosa közé sorolta. Amerikai pénzintézetek bedöntése miatt sokáig az FBI körözési listáján is szerepelt, továbbá egy 2002-es francia parlamenti jelentés úgy írja körül az üzletembert, mint aki kapcsolatban áll a terrorszervezetek által is használt, havala nevű iszlám pénzügyi hálózattal. Nem mellesleg Pharaonnak adta el a József nádor tér sarki épületét, a volt Postabank-székházat az a cég, amely Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez köthető. Minderről a Heti Válasz számolt be múlt hét csütörtöki, április 7-i számában.

A kormány kerüli a válaszokat

Egy nappal a Heti Válasz cikke után Halász János, a Fidesz szóvivője az N1TV riporterének kérdésére a Pharaon-ügy kapcsán csak annyit tudott mondani, hogy „semmilyen tájékozódása nincsen”. Majd azt is hozzátette:

„mivel önök kérdezik, meg látok ilyen dolgokat, eleve látom, hogy egy félrevezető, vezérelt és rosszindulatú kérdésekről van szó majdnem mindig.”

Ha Halász Jánosnak nem is volt ideje egy nap alatt tájékozódnia, Lázár Jánosnak majdnem egy hete lett volna rá. Mégis a csütörtöki kormányinfón újságírói kérdésekre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a nevét sem ismeri Ghaith Pharaonnak. Itt kell megjegyezni, hogy Lázár János hatáskörébe tartozik a hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal irányítása is. Ezt figyelembe véve pedig meglehetősen pikáns, hogy az FBI által korábban körözött Pharaonról még sohasem hallott.

Kétes múlt

Ghaith Pharaon hátteréről és magyarországi üzleti érdekeltségeiről a Heti Válasz számolt be részletesen. Az üzletembert a 80-as években a második legnagyobb szaúdi befektetőként tartották számon az Egyesült Államokban, egészen addig, amíg a 90-es évek elején be nem dőlt az általa fémjelzett, a pénzmosás és fegyverkereskedelem támogatása miatt elhíresült Bank of Credit and Commerce International (BCCI). Ezután kezdte köröztetni az FBI.

Orbánig és a kormányig érnek a szálak

Pharaon jordániai ügyvédje, Ammar M. A. Namous keresztül kötődik Magyarországhoz. Namous a második legnagyobb jordániai bank, a Bank of Jordan felügyelőbizottsági tagja a bankban tíz százalékos tulajdonrésszel rendelkező AL Pharaenah cégen keresztül. Namous 2014 és 2016 között több Magyarországon bejegyzett céget hozott létre, amelyeket a szaúdi üzletemberről nevezett el (Pharaon-Alfa Befektetési Kft., Pharaon-Beta Ingatlanhasznosító Kft., Pharaon-Delta Fejlesztési Kft., Pharaon-Gamma Kereskedelmi Kft., Pharaon-Kappa Befektetési és Tanácsadó Kft., Pharaon-Omega Fejlesztési és Tanácsadó Kft., Pharaoin-Sigma Befektetési és Szolgáltató Kft.).

Pharaon a volt Postabank-székház vételével került kapcsolatba az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető céggel. A BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zártkörűen Működő Részvénytársaság adatai között (korábban ez a cég vásárolta meg 200 millió forintért a turai kastélyt is) nem található Tiborcz neve, de az érintettségét jelzi, hogy a BDPST Zrt. alakulásakor Orbán veje fizette be a kötelező illetéket. Továbbá a cég jogi ügyeit Hamar Endre ügyvédi irodája intézi. Ő irányította a turai kastély megvásárlását is, illetve ő intézte a korábban szintén Tiborczhoz köthető Elios Zrt. milliárdos győzelmeit hozó közbeszerzési pályázatokat. De közös cége is volt Tiborczal Hamar&Tiborcz Tanácsadó Kft. néven.

A volt Postabank-székházat a BDPST Zrt. leányvállalata az AMX Nador House Hungary Kft. szerezte meg 2015 szeptemberében. Majd a céget a székházzal együtt a Pharaon-Omega vásárolta meg. Az AMX Nador House Hungary Kft. ezután alakult át 2016 márciusában Pharaon-Kappa Kft-évé.

A Heti Válasz azt is kiderítette, hogy Pharaon a magyar kormánnyal is kapcsolatban áll: 2015 decemberében jegyezték be azt az élelmiszer-nagykereskedelemre szakosodott Prominence Food Zrt.-t, melyben a Paharon-Gamma Kft. mellé kisebbségi tulajdonosnak a külügyi tárca által felügyelt Magyar Nemzeti Kereskedőház is beszállt. A lap azt a pletykát is megszellőztette, hogy az állam esetleg Pharaonnak akarja privatizálni a budai Várba költöző Nemzetgazdasági Minisztérium szomszédos ingatlanát, luxusszállodává alakítás céljából.

Pharaon magyarországi üzleti érdekeltségei súlyos nemzetbiztonsági kérdéseket is felvetnek, ennek ellenére a kormány, a kormánypárti politikusok és a Fidesz-közeli sajtó is mélyen hallgat.