A kormányhivatal visszautasítja, hogy falazna az ORÖ-nak

György István emlékeztetett, az ORÖ működése megalakulása óta vitákkal terhelt. Ugyanakkor szerinte az egymással szemben álló politikai szervezetek és személyek számos alkalommal hivatkoznak a kormányhivatalára az egymással folytatott nézeteltéréseik során, és a testület törvényességi felügyeleti jogkörének gyakorlását is kritika tárgyává teszik.

Mint írja, határozottan visszautasítják

"azokat a sajtó részére adott félretájékoztatásokat és interpretációkat, amelyek a Kormányhivatalt és a kormánymegbízottat is rossz színben tüntetik fel, és amelyek azzal függnek össze, hogy a kormányhivatal elfogultan, illetőleg különbséget téve járna el az Önkormányzat működésének különböző időszakokban történt jogi minősítései során".

Álláspontja szerint az utóbbi időben rendszeresen fordul elő, hogy a sajtóval valótlan információkat, vagy valós tényeket valótlan összefüggésben közölnek. György István úgy gondolja, hogy

"egyesek képtelenek megérteni, hogy a kormányhivatal törvényességi felügyeleti tevékenysége során milyen keretek között jár el, valamint azt is képtelenek megérteni, hogy a kormányhivatal nem nyomozó hatóság, nyomozati tevékenységre feladat és hatásköre nincs".

Az ember, aki ott se volt

Azonban, ahogy arról beszámoltunk, az ORÖ májusi, rendkívüli közgyűlése ügyében is nyomozást rendelt el a BRFK közokirat-hamisítás gyanúja miatt.

Az ülés után Lakatos László és Vajda László politikusok fordultak a rendőrséghez, úgy látták ugyanis, hogy a közgyűlésről készült hivatalos jegyzőkönyvben nem az áll, ami valójában elhangzott az ülésen, amiről egyébként hangfelvétel is készült. A jegyzőkönyvet egy olyan alkalmazottjával csináltatta meg az ORÖ, aki ott sem volt a közgyűlésen, ezt írásban el is ismerte az illető.

Sőt, a romnet.hu információi szerint a Vajda László képviselővel történt találkozó hatására a Kormányhivatal vezetője belső vizsgálatot folytatott le, és az egyre gyűrűződő ORÖ-s botrány elől menekülve, házon belül próbálták eltussolni az ügyet. A kormánymegbízott két nappal ezelőtt azonnali hatállyal áthelyeztette egy másik osztályra a nemzetiségi önkormányzatok, főkét a roma szervezetek felügyeletével foglalkozó referensét, pedig munkatársuk már hosszú évek óta dolgozott ezen a területen és ismerte a fővárosban tevékenykedő roma szervezeteket és vezetőiket. Azzal, hogy György István kormánymegbízott elvette Pálinkás Máriától ezt a területet, az ORÖ képviselői abban bíznak, pártatlan és törvényes intézkedések történhetnek a Kormányhivatalban.