"A kormánypártok megmutathatják, mennyire fontos nekik az ország megvédése"

Nem hangzottak el érvek, csak paneleket ismételgettek a kormánypárti politikusok.

Vona Gábor felszólalásában kiemelte, továbbra sem hangzott el szakmai érv arról, hogy a Fidesz-KDNP politikusai miért ne támogathatnák a Jobbik által benyújtott tervezetet, amely egyébként (egy mondat különbséggel) megegyezik az Orbán Viktor által előterjesztett szöveggel.

A politikus emlékeztetett, az elmúlt napokban egy értelmezési vita van a két párt között arról, hogy vajon ki is a hazaáruló:

"az, aki kötvényeken keresztül pénzért árulja a hazát, vagy az, aki ezt meg akarja akadályozni?"

Szerinte megsértődött óvódásként viselkednek a kormánypárti képviselők az elbukott november 8-ai szavazás óta, és úgy gondolják, ha nem úgy történt ahogy ők szerették volna, "akkor inkább pusztuljon minden". Hangsúlyozta, ebben a harcban bevetették a bulvármédiát is a Jobbik ellen, ugyanis az ellenzéki érvekre

"az önök válasza a folyamatos mocskolódás",

tette hozzá.

Vona Gábor felidézte, a lejárató kampányban bevetettek két csodafegyvert: Terry Blacket és Zuschlag Jánost is; ezzel a polgári Magyarország megmutatta igazi arcát, fogalmazott. De szerinte ezzel a kereszténydemokrata képviselők is megmutatták,

"hogyan kell keresztény Magyarországot építeni".

Amíg a kormánypártok Terry Blackkel voltak elfoglalva, addig a Jobbik az ország ügyeivel foglalkozott,

"hogyan lehet megvédeni a kvótáktól az országot, miközben kizárjuk a kötvényeket is",

közölte Vona Gábor, aki szerint, ha nem támogatják a Jobbik alaptörvény-módosítását, akkor a kormánypártok számára ez az egész csak kampányeszköz volt.

Végül elismételte korábbi ígéretét, a Jobbik 2018-ban felszámolja a "Fidesz által hátrahagyott korrupciós világot", és egy tisztességesebb, demokratikusabb, szabadabb országot teremt a párt.

Kommunikációspanel-kormány

A kormány részéről Dömötör Csaba, a Rogán Antal vezette propagandaminisztérium államtitkára válaszolt, aki végül egy szóval sem tért ki arra, hogy a kormánynak mi a baja a jobbikos javaslattal, pusztán megismételte az eddig elhangzott paneleket, miszerint a Jobbik és Gyurcsány, illetőleg a baloldal egy platformon áll (miközben a Fidesz és a DK májusban közösen szavazott az alaptörvény-módosítás ellen).

Egyébként a show-t Rétvári Bence vitte el, ő egyszer államtitkárként szólalt fel, máskor pedig átülve a bársonyszékből, KDNP-s képviselőként mondta el, hogy az ellenzék csak a pillanatnyi politikai érdekeit követi. Sőt, szerinte a Jobbik nem kampányolt a kvótareferendum előtt a részvétel mellett.

Répássy Róbert (Fidesz) napirend előtti felszólalásából is hiányoztak a konkrétumok, szerinte a

"zavaros ideológiai hátterű szélsőjobboldali párt"

miközben arra biztatta híveit, hogy vegyenek részt a népszavazáson (puff neki, Rétvári!), a parlamentben már „megbízójának tett eleget”, amikor nem támogatta az alaptörvény-módosítást.

Dömötör Csaba válaszolt minden esetben. Ám, amikor már annyira nem volt mit mondania, amikor már minden kommunikációs szlogent kétszer megismételt, az államtitkár a Jobbik ekézése helyett a munkabérek növekedéséről tájékoztatta a parlamenti képviselőket.

csak egy mondat

Mint ismert, Volner János, a Jobbik alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja hétfőn benyújtja alaptörvénymódosító-javaslatát, amely szóról szóra megegyezik azzal a szöveggel, amelyet a parlamenti pártok az egyeztetések után konszenzussal elfogadtak. Az eltérés mindössze egyetlen mondatnyi, igaz a módosítás eredményeként a letelepedési kötvényekkel való kereskedés sértené az alaptörvényt.

A különbség

A Jobbik a 4. cikk 2. bekezdését javasolja kiegészíteni egy mondattal, „az 1. bekezdésben meghatározott, kérelmen alapuló jog ellenszolgáltatásért nem szerezhető”. Így alaptörvénybe ütközőnek fog minősülni a letelepedési kötvénnyel való kereskedés.

Ahogy arról beszámoltunk, a Jobbik már hét hónappal ezelőtt megpróbálta az alaptörvénybe foglalni a brüsszeli migránspolitika, illetőleg a kötelező betelepítéssel szembeni védelmet, ám azt pártérdekből májusban 125 kormánypárti képviselő DK-sokkal, balliberális honatyákkal közösen lesöpörte az asztalról.