A kormánypártok tétlensége nehezíti a fiatalok munkavállalását

Bár 2013-ban már benyújtottunk egy javaslatot az egymásnak is ellentmondó törvényi passzusok egyértelművé tételére, a fideszes többség akkor annak ellenére sem vette tárgysorozatba indítványunkat, hogy azt több szakmai szervezet vagy szakszervezet is támogatta, támogatja - fogalmazott a képviselő.

Farkas Gergely szerint a probléma így ma is épp olyan aktuális, mint korábban. A jelenlegi szabályozás ugyanis kusza, a különféle jogszabályok egymásnak ellentmondóan írják le a diákmunka passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkezőket érintő feltételeit. Holott a legtöbben éppen azért szakítják meg tanulmányaikat, hogy a felsőoktatás egyre magasabb költségeihez szükséges pénzt előteremtsék maguknak. A jobbikos honatya felhívja arra is figyelmet: hogy a döntően még sem szakmával, sem szakmai gyakorlattal nem rendelkező fiatalok, akik a passzív félév korlátozott időtartama miatt ráadásul csak határozott időre, pár hónapra keresnek állást, ezekkel a feltételekkel gyakorlatilag esélytelenül indulnak a felnőtt munkaerőpiaci versenyen.

A nemzeti párt Ifjúsági Tagozatának elnöke leszögezte: a Fidesz-kormány egyre több anyagi terhet ró a felsőoktatásban tanulókra és szüleikre, és csak a könnyű megoldást hirdető, de egy életre kényszerpályát jelentő hitelekbe hajszolná a fiatalokat.

A Jobbik felszólítja a Fideszt, hogy minden lehetséges eszközzel könnyítsenek a fiatalok akár ideiglenes, akár tartós munkába állásának feltételein.