A legjobb úton haladnak a riói olimpia felé a magyar férfi vízilabdázók

A magyar válogatott végzett a D csoport élén a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján, mivel péntek este a görög csapat kikapott az orosz együttestől.

Az első fordulóban a magyarok 8-8-as döntetlent játszottak a világbajnoki bronzérmes görögökkel, majd legyőzték az oroszokat, végül a törököket, míg a görögök a második körben nyertek a törökök ellen, így az esti mérkőzésen akár a csoportelsőség is összejöhetett volna nekik egy nagy különbségű győzelemmel. Ehhez képest nem úgy tűnt, mintha mindent kiadtak volna magukból, vereségükkel pedig harmadikként zártak, így elérték azt, hogy továbbjutásuk esetén a negyeddöntőben ne a címvédő és világbajnok szerbekkel kelljen majd összecsapniuk.

A magyarok a nyolcaddöntőben vasárnap a grúzokkal játszanak, győzelem esetén pedig minden bizonnyal a horvátokkal találkoznak a negyeddöntőben.

A férfi tornán egyetlen olimpiai kvóta talál gazdára, de a szerb, a horvát és a görög csapat már biztos résztvevője a riói játékoknak. Amennyiben a magyar válogatott itt nem tud kvótához jutni, akkor áprilisban, Triesztben lesz még erre esélye, ott 12 csapat küzd majd négy helyért. Azon a viadalon öt, vagy ha az óceániai térség nem képviselteti magát, akkor hat európai válogatott vehet majd részt, mégpedig a kontinensviadalon elért helyezése alapján. Ebben a sorrendben nem szerepelnek majd azok a csapatok, amelyek előzőleg már szereztek kvótát.