A magyar munkavállalók megalázása helyett – elérhető nyugdíjrendszert

"Nem igaz, hogy életünk munkájával nem tudunk eleget termelni, félretenni arra, hogy az elég legyen a hátralevő napjainkra!"

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke, valamint Őri János, a Korkedvezményben érintettek képviselője nyitotta meg a Nemzeti Majális kétnapos rendezvényét. (Jellemző, hogy a meghívóban szerepelt a Hivatásos Tűzoltók Szakszervezete is, azonban a jogászaik úgy ítélték meg, hogy „pártrendezvényen” megjelenni komoly következményekkel járhat...).
 
A nyugdíj az a téma, ami mindenkit érint, valakit már jelenleg is közvetlenül, valakit pedig a jövőben fog, ezért kiemelten fontos ezzel a kérdéssel foglalkozni.
 
Őri István magánemberként kezdte el az aláírás-gyűjtési akcióját a korkedvezményes nyugdíj visszaállításáért, „egyetlen szakszervezet sem támogatott engem, azok csak ülnek, mint a béka a teflonban” - fogalmazta meg kritikáját Őri. A Jobbik állt egyedül a kezdeményezés mellé. Ezt a mentalitást azzal magyarázta, hogy hazánkban a kormányzatok csak akkor foglalkoznak a nyugdíjasokkal, ha választások vannak.
 
"Nem igaz, hogy életünk munkájával nem tudunk eleget termelni, félretenni arra, hogy az elég legyen a hátralevő napjainkra!"
 
- szögezte le Őri, utalva arra a kormánypropagandára, hogy csak elvonásokkal lehetne finanszírozni a korkedvezményes nyugdíjak, vagy a Férfiak 40 program bevezetését.
 
 
Figyelmeztetett: a mai magyar egészségügy nem támogatja a munkavállalókat, nem biztosít hátteret számukra, és gyógyítás helyett inkább csak a gyógyszereket reklámozzák. Miközben az egészségügyi szakszervezetek is súlytalanok, „nemcsoda, hogy sokan elhagyják az ágazatot, a küzdelméért tisztelet jár a „fekete ruhás” nővérnek”. Valóban életünk végéig akarnak dolgoztatni minket, tette hozzá.
 
Őri szerint mindennek az a magyarázata, hogy Orbán Viktor rosszul választhatta meg a tanácsadóit, ezért nem juthatnak el a kormányfőhöz a nyugdíjrendszert érintő kritikák.
 
Sneider Tamás már a beszéde elején leszögezte, ha nyugdíjról beszélünk, az mindenkit érint, valakit most közvetlenül, valakit majd a jövőben.
 
A jobbikos politikus felelevenítette: amíg az MSZP elvette a 13. havi nyugdíjat, és megemelte 62-ről 65-re a várható nyugdíjba menetel korhatárát, addig a Fidesz lenyúlta a 3000 milliárd forintos magánnyugdíjkasszát, amit aztán „az államadósság feneketlen kútjába dobtak”. Pedig ebből az összegből több százezer munkahelyet teremthettek volna, magyarázta a honatya.
 
Komoly kritikával illette, hogy a nyugdíjjárulékot átkeresztelték szociális hozzájárulási adóra, mert így a befizetéseket bármire elköltheti a kormány, „jogilag szabadon garázdálkodhatnak ezzel az összeggel”. Ezt a Jobbik kormányra kerülve megszünteti.
 
Sneider cáfolta azokat a híreket, hogy nem lesz nyugdíj a jövőben, mert bár a demográfiai helyzet riasztó, de még mindig többet fizetünk be, mint amennyit a rendszer visszaoszt – tehát van még tartalék. Bonyolult a nyugdíjrendszer, de egy rugalmas formát kellene létrehozni, mert nemsokára nagyon sokan lesznek, akik rendkívül alacsony nyugdíjjal vonulnak ki a munkaerőpiacról.
 
A Jobbik ezért bevezetné:
 
  • a rekreációt: például a szociális szférában dolgozók akár 3 hónapra is elmehessenek pihenni feltöltődni. A Jobbik ezzel elérné, hogy ha szándék van rá, minél tovább dolgozzanak az emberek.
  • az egyéni nyugdíjszámlákat, hogy mindenki tudja, mire összegre számítson.
  • állami garanciával működő önkéntes nyugdíjpénztárt.
 
A magyar emberek megalázása helyett, a Jobbik egy kiszámítható, rugalmas és elérhető nyugdíjrendszert akar megvalósítani – fogalmazott Sneider Tamás, a párt alelnöke.