A mongol solymászat ünnepe

Augusztus 20-25. között először rendeztek solymász találkozót és nemzetközi tudományos konferenciát Mongóliában.

A mongóliai rendezvényen az ázsiai solymászok vettek részt, akik ezzel ünnepelték meg Kubiláj (1260-1294) a mongolok ötödik nagykánjának 800. születésnapját. A mongol birodalom idején a nemesek és az uralkodók gyakran vadásztak ragadozó madarakkal, sólyommal, héjával és sassal. Ezek közül utóbbit, a sassal való vadászatot a nyugat-mongóliai kazakok fejlesztették tökélyre és minden év őszén nemzetközi hírű sas vadászatot is rendeznek.

Kései tiltás

A belső-ázsiai térséget a 17. században megszálló mandzsu csapatok fokozatosan szüntették meg az egykori világhódító mongolok ősi hagyományait: betiltották a törzsi nevek használatát, a férfiaknak a veretes bőröv viseletét, majd a solymászat gyakorlása is tiltó listára került. Az ősi hagyományt csak az Altajban élő nyugat-mongol (ojrát) népek és a 20. század elején Mongólia területére kazakok őrizték meg.

A mongol turul

A nagy mongol birodalom idején a sólymok nemcsak vadászati kellékek voltak, hanem Dzsingisz kán őseinek a fehér sólyom volt a totemőse. Ezt az egyik hun-utód népnél, a kereitnél Tooril-nak nevezték. A mai Kína területét is meghódító mongol nagykánok számos festményen örökítették meg solymászatukat, ezekről a kínai festők is másolatot készítettek, néhányon még maga Kubiláj nagykán is szerepelt.

B