A Moody's is kiemelhet a bóvliból minket

Pénteken, július 8-án vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service.

 
 
A nemzetközi hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a szuverén magyar adósosztályzat második értékelése.
    
Az első felülvizsgálati időpont március 4-én volt, ám a Moody's akkor nem jelentett be módosítást.
    
A Fitch Ratings május 20-án - a három cég közül elsőként - visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javítva. Az új osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.
    
A Fitch a döntést mindenekelőtt azzal a véleményével indokolta, hogy a magyar folyómérleg-egyenlegek magas többlete, az Európai Unióból érkező jelentős értékű folyósítások, a bankrendszer külső mérlegalkalmazkodási folyamata, az önfinanszírozási program és a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása nyomán komoly mértékben javult Magyarország külső fizetési helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége.
    
A Standard & Poor's és a Moody's Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - "BB plusz", illetve "Ba1" - besorolással (ezt hívják leegyszerűsítve bóvlinak) tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot, de a Moody's magyar osztályzatának kilátása tavaly november óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív.