A motorosok mindig összetartanak

A lengyel Katolikus Hírügynökség (KAI)  hétfői beszámolója szerint az erről szóló nyilatkozatot mintegy 30 ezer motoros az egyik legfőbb lengyelországi motoros zarándoklat színhelyén, Czestochowában fogadta el. A Rajd Katynski (Katyni Vonulás) motorosklub elnöke, Wiktor Wegrzyn azt mondta, a lengyel motorosok jövő hétfőn Fehéroroszország határán várják majd az Éjszakai Farkasokat, és kíséretet biztosítanak nekik Lengyelország területén.

A nyilatkozat szerint - amit a zarándoklat résztvevői dudálással fogadtak el - „a lengyel nyelvű sajtó és televízió funkcionáriusai, hazugsághoz folyamodva, lengyelellenes célokat megvalósítva, a lengyel hagyományban és kultúrában eddig ismeretlen hajszát indítottak a vendégek – az orosz motorosok - ellen”.

A Putyin-párti Éjszakai Farkasok a Moszkvából induló és Berlinig tartó, Lengyelországon is keresztül vezető úttal terveznek megemlékezni a második világháborúban aratott szovjet győzelem 70. évfordulójáról. Az átvonulás tervét Lengyelország és Csehország miniszterelnöke provokációnak minősítette. A Die Welt német napilap egy magas rangú német tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy az Éjszakai Farkasok nem kapnak engedélyt arra, hogy Berlinen átvonuljanak.

A Katyni Vonulás tagjai rendszeresen tisztelegnek a nyugat-oroszországi Katynban a szovjetek által tömegesen legyilkolt lengyel tisztek sírjainál, ennek ellenére támogatják az orosz motorosok akcióját. A klub képviselői Lengyelországban vitát váltottak ki azon álláspontjukkal, hogy tiszteletben kell tartani a lengyelek és az oroszok történelmi emlékezete közötti különbségeket.