A MÚSZ elnöksége szerint tévúton járnak a versenyzők

"Legalább a vb-ig csituljanak el a fegyverek" - kéri a szövetség.

A MÚSZ hétfői közleménye szerint "a feltüzelt versenyzők tévúton járnak, követeléseik megalapozatlanok". Az elnökség szerint egy-egy negatív történés ellenére a magyar úszósport sikeres.

"Egyetlen nemzeti úszószövetség sem rendezett, rendezhet annyi nemzetközi versenyt - világbajnokságot, Európa-bajnokságokat -, mint a magyar, amelynek kapcsán előbb a margitszigeti létesítmény bővült, hamarosan pedig megnyitják a Dagály-úszókomplexumot."

- olvasható a MÚSZ állásfoglalásában.

A közlemény kitér arra, hogy a szervezet gazdálkodása tökéletesen átlátható, a szakmát érintő finanszírozási döntések esetében az eredményesség a legfontosabb szempont.

A MÚSZ beszámolója szerint 81 egyesület idén 600 millió forintot kapott négy program keretében, továbbá 133 millió forint értékben hozzájutottak uszodai felszerelésekhez és a felkészüléshez fontos eszközökhöz.

Emellett a válogatott versenyzőket március óta várja a Tüske Uszoda a legmodernebb eszközökkel felszerelve, kizárólag rajtuk múlik, mikor és milyen mértékben használják a létesítményt.

Az elnökség által elfogadott közlemény kitért rá, hogy sem Hosszú Katinkával, sem edző férjével, Shane Tusuppal egy éve nem értenek szót:

"Hosszú Katinka eredményei - mint ahogy ezt többször hangsúlyoztuk - lenyűgözőek, ám az a magatartás, amelyet az edző-férj tanúsít itthon és külföldön, elfogadhatatlan. Hosszú Katinka és edzője mellett szól a siker és az azzal járó közös örömök, viszont ellenük, hogy azzal nem szabadna visszaélni."

A MÚSZ elnöksége arra szeretné ösztönözni az érintetteket, hogy "legalább a vb-ig csituljanak el a fegyverek, de azt is jelezze, ha ezzel szemben azonnali változtatásokat tart szükségesnek. Mint ahogy a sportolóktól, a klubok képviselőtől, az elnökség tagjaitól is bármilyen építő javaslatot készséggel fogadunk."

Hét pontban foglalták össze követeléseiket a Gyárfás Tamás lemondását követelő úszók

Múlt héten a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka emelte fel elsőként szavát Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnökének diktatórikus, a sportágnak ártó vezetési módszerei ellen. A világhírű úszónő a sportvezető azonnali távozását követelte. Megszólalásával lavinát indított el, kezdeményezéséhez többek között olyan klasszisok csatlakoztak, mint Gyurta Dániel és Kapás Boglárka.