A nagy cégek adóparadicsoma leszünk



Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Budapesten rendezett Regionális Digitális Konferencián jelentette be az adócsökkentést, amely egyaránt vonatkozik a kis- és középvállalatokra, illetve a nagyvállalatokra. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a társasági adó csökkentése 145 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, és ezzel a kulccsal a legkedvezőbb adózási feltételeket nyújtja Magyarország az Európai Unióban (jelenleg Bulgáriában a legalacsonyabb az EU-ban, ott 10 százalék, de az adóparadicsomként számon tartott Ciprus és Írország sincs nagyon lemaradva a maguk 12,5 százalékával).
    
A kormányzat le szeretné zárni a tárgyalásokat a héten, hogy a jövő héten be tudja nyújtani a parlamentnek a tervezett javaslatokat. A költségvetésen a kormány számításai szerint nem kell módosítani, a 200 milliárd forintos tartalék elegendő.

Társasági adóból az idei költségvetésben 689,9 milliárd forintot várnak a tavalyi 548,8 milliárddal szemben, a 2017-es büdzsében viszont már 734,7 milliárdos összeggel számoltak eddig.