A nagyhalak nem fognak bíróság elé állni a Quaestor-ügyben

A Quaestor-ügyben is elmaradt az elszámoltatás, a nagyhalak, fideszes politikusok és jegybanki vezetők felelősségét megint csak nem vizsgálják.

A mai napon Ibolya Tibor, fővárosi főügyész ismertette a Quaestor-ügyben tartott nyomozás eredményét. Eszerint vádat emeltek Tarsoly Csaba és tíz társa ellen bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt. A legnagyobb ellenzéki párt politikusa erre reagálva elmondta: látható, hogy a brókercég esetében folytatott elszámoltatás, nem ér semmit, a nagyhalak felelősségét ugyanis nem vizsgálják.

A Jobbik alelnöke emlékeztetett: közismert, hogy a Quaestor egy olyan cégcsoport volt, melynek vezetőit rendkívül szoros, baráti és üzleti viszonyt ápoltak meghatározó fideszes politikusokkal. Tudjuk jól, hogy fideszes miniszterek, állami vezetők, polgármesterek rendelkeztek úgy, hogy a rájuk bízott közpénzt egy csaló brókercégnél helyezzék el – hangsúlyozta Volner János, majd hozzáfűzte: egy normálisan működő országban ezeknek a pénzeknek állami értékpapírszámlákon lett volna a helyük.

A Jobbik politikusa szerint, a kormánynak rendelkezésre álltak azok a bennfentes információk, amik a cégcsoport bedőlése előtt lehetővé tették, hogy kimenekíthessék a pénzeket.

Az állami intézmények éltek is ezzel, a kisembereknek pedig bennmaradt a pénze – fűzte hozzá Volner János.

Kitért továbbá arra is, hogy a Fidesz és a KDNP politikusait leszámítva, a Jobbik példáját követve már az összes többi parlamenti párt képviselői nyilatkoztak arról, hogy sem ők, sem családtagjaik, sem gazdasági érdekeltségeik nem menekítettek ki bennfentes információk alapján pénzeket a brókercégből. Hozzátette: bizonyára azért nem tették még ezt meg a kormánypárti politikusok, mert valami takargatnivalójuk van.

A Magyar Nemzeti Bank esetleges felelősségével kapcsolatban megjegyezte: az MNB 2013-ban átfogó vizsgálatot folytatott a társaságnál, ennek ellenére semmilyen mulasztásnak nem találták akkor nyomát, felelős pedig ebben az esetben sincsen.