A nap híre: megszűnik az adóbevallás

Ezzel a magyar lakosság egyik legnehezebb feladatától szabadulhatna meg, legalábbis, ha végrehajtják Varga Mihály tervét.

A kormány a feketegazdaság visszaszorítását segítő további lépésekre készül, így az elektronikus számlarendszer elindítására és az online pénztárgépek bevezetésére a szolgáltatóknál: az autószervizeknél, taxiknál, valamint a konditermek, a wellness és a pénzváltás területén - mondta a nemzetgazdasági miniszter a PwC kelet-közép európai régiós áfacsalás elleni konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Varga Mihály hozzátette: az online pénztárgépek bevezetése egyértelmű siker ezért adódik a rendszer kiterjesztése. Az elektronikus számlarendszer bevezetésénél sokat várnak attól, ha az adóhatóság naprakész adatbázisokat tud vezetni, gyorsabban tud reagálni a papíron létező, majd eltűnő cégek számlázására, és így megakadályozza az adóvisszaéléseket.
    
Tavaly több mint háromszázmilliárd forinttal emelkedett a forgalmi adó címén befolyt összeg, és ebből legalább 180-190 milliárd forint az online gépek használatából, a gazdaság fehéredéséből eredt. Varga Mihály elmondta, hogy Magyarországon a feketegazdaság és az áfacsalások okozta bevételkiesést évente 500-750 milliárd forintra, az elméleti áfa-alap 15-20 százalékára becsülik.

A jó politikus határidőről nem beszél...
    
A nemzetgazdasági miniszter beszámolt arról is, hogy két fontos intézkedést vezetnek be a tisztességes adózók védelmében, az egyik szerint a magánszemélyeknek nem kell adóbevallást készíteniük. A törvénymódosítással a másik újítás a jó és a rossz adósok megkülönböztetése, a visszaeső elkövetők, a rossz adósok gyakoribb ellenőrzése lesz. A tárca becslései szerint jelenleg a vállalati adósok egynegyede jó, ami azt mutatja, hogy a feketegazdaság aránya nagy Magyarországon - fűzte hozzá.