A NATO civil alkalmazottaira csaptak le a tálibok

Ezzel kilencre emelkedett a pénteki támadás áldozatainak száma. Előzőleg még azt közölték, hogy a támaszpont elleni támadásban egy külföldi katona halt meg, akinek az állampolgárságát nem hozták nyilvánosságra.

Az afgán belügyminisztérium közleménye szerint a lázadók robbanószerrel megrakott autóval akartak behatolni a főváros szélén, a repülőtér közelében található támaszpontra. A tárca szerint a behatolási kísérlet során tíz biztonsági őr megsebesült, három lázadót pedig megöltek az afgán biztonsági erők.

Brian Tribus, a NATO Eltökélt Támogatás (Resolute Support) fedőnevű afganisztáni missziójának szóvivője szerint a Camp Integrity támaszpont elleni támadásban két lázadó halt meg. A támadás elkövetését szombat délig senki sem vállalta magára. Az elmúlt 24 órában elkövetett merényletsorozatban 44 ember halt meg, és több százan sebesültek meg az afgán fővárosban.

Kabulban eddig nem volt gyakori ekkora mennyiségű robbanószer használata, az elmúlt hetekben a lázadók többnyire vidéken követtek el pokolgépes merényleteket. A biztonsági erők elmondták, hogy nagy mennyiségű robbanószernek a fővárosba való csempészésére történő kísérletek egész sorát akadályozták meg. A merényleteket egy héttel azután követték el, hogy a tálibok megerősítették vezetőjük, Omár molla halálhírét, és Manszúr molla került a szélsőséges szunnita mozgalom élére.