A német és a francia légitársaság elkerüli a Sínai-félsziget fölötti légi folyosót

A Lufthansa német és az Air France-KLM francia légitársaság bejelentette szombat délután, hogy járataik nem fogják használni a Sínai-félsziget fölött azt a légi folyosót.

Biztonsági megfontolásból döntöttek a kerülő útvonalról - mondták a két legnagyobb európai légitársaság szóvivői. A Lufthansa azt is közölte, hogy a döntés mindaddig érvényben marad, amíg ki nem derül a katasztrófa oka. A társaságnak naponta mintegy tíz járata használta eddig ezt az útvonalat.

Az EasyJet brit légitársaság alternatív útvonalat ajánl fel, illetve kárpótlásban részesíti az egyiptomi utakat lemondó ügyfeleit - közölte Andy Cockburn szóvivő. "A utazástól elálló utasok számára másik járatot, illetve repülőjegy vásárlására szóló utalványt ajánlunk fel. Az utasaink és gépeink személyzetének biztonsága a legfontosabb prioritás" - mondta a szóvivő.

Andy Cockburn hozzátette: az orosz utasszállító egyiptomi katasztrófája után az EasyJet értékeli a helyzetet és egyeztet az illetékes szervekkel. A kapott információk alapján a légitársaság szombaton öt légi járatot tervez indítani Egyiptomba, hogy eljuttassa a nyaralókat Sarm-es-Sejk és Hurghada üdülőhelyekre. A Condor német légitársaság szóvivője közölte, hogy a vállalat szoros figyelemmel követi a helyzetet. A Condor csak Hurghadába indít járatokat, és a gépei által használt légifolyosó nyugatabbra található annál az övezetnél, ahol az orosz utasszállító lezuhant.

Vissza akarják kapni a pénzüket azoknak az utazási irodáknak az ügyfelei, amelyek a Kogalymavia orosz légitársasággal szállítják a turistáikat - közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel az orosz utazási irodák szövetségének ügyvezető igazgatója, Maja Lomidze. Ennek a cégnek a gépe zuhant le a Sínai-félszigeten. Többen lemondták a foglalásokat, mások kérik a szállító cég cseréjét. Ezek nem egyedi esetek, bár nem lehet tömeges jelenségről beszélni - mondta az igazgató, aki elmondta, hogy Egyiptom mint úti cél nem veszített a népszerűségéből az orosz ügyfelek között.

A Kogalymavia orosz légitársaság Egyiptomból Oroszországba tartó Airbus A-321-es típusú repülőgépén 217 utas - köztük 17 gyermek - és hét főnyi személyzet tartózkodott. Az utasok többsége orosz volt, három ukrán és egy fehérorosz állampolgárt is azonosítottak az utaslistán. A Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó járat egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le, a tengerparti el-Arístól délre, Haszana város környékén. Az Iszlám állam dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya szombaton Twitter-üzenetben közölte, hogy katonái lőtték le a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgépet. Az orosz közlekedési miniszter szerint nem hiteles a bejelentés.