A német külügyminiszter ragaszkodik látogatói jogukhoz a török İncirlik légitámaszponton

Ha Törökország azt akarja, hogy Németország továbbra is részt vegyen az Iszlám Állam elleni harcban, akkor meg kell engednie a németeknek, hogy meglátogassák a katonáikat az İncirlik NATO-légitámaszponton. A német Deutsche Welle szerint ezt az indirekt fenyegetést fogalmazta meg burkoltan Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, amikor az ARD televízió egyik műsorában azt mondta: „mivel a Bundestag támogatja a külföldi katonai missziók ügyét İncirlikben, szükséges, hogy a parlamenti képviselők meg tudják látogatni a missziót”.

Steinmeier arról is beszélt, hogy szerinte az örményellenes mészárlás ügyének, amit a Bundestag június elején népirtásnak minősített, nincs köze a német katonai misszióhoz az İncirlik légitámaszponton, és ezt török kollégájának, Mevlüt Cavusoglunak is elmondta.

A török külügyminiszter egy hétfői sajtótájékoztatón kijelentette: Ankara kész lehetővé tenni a német szövetségi parlament képviselőinek, hogy meglátogassák az İncirlik légitámaszpontot, „ha Németország megteszi a szükséges lépéseket”.

Cavusoglu hozzátette: azok, akik megpróbálják „tisztességtelen módon manipulálni” a török történelmet, nem kapnak engedélyt a légitámaszpont látogatására.

A török külügyminisztérium azt várja Németországtól, hogy a kormány egyértelműen határolódjon el a Bundestag örményellenes népirtásával kapcsolatban hozott korábbi határozatától.

Eközben a német hadsereg (Bundeswehr) megkezdte a felkészülést arra az esetre, ha Berlin és Ankara feszült viszonya miatt ki kellene vonni Törökországból a német egységeket, amelyek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció műveleteiben vesznek részt. A Bundeswehr Jordániába vagy Ciprusra telepítené az İncirlik légitámaszpontról hat Tornado típusú felderítő gépét, egy légi utántöltő repülőgépet és 250 katonát.

Korábban sajtóhírek számoltak be arról, hogy az Egyesült Államok kivonja nukleáris fegyverzetét az İncirlik bázisról, és Romániába költözteti azt. Később az Egyesült Államok, Törökország és Románia is cáfolta a híreszteléseket. Két hete orosz politikusok vetették fel, hogy Oroszország az Iszlám Állam elleni terrorellenes missziójához használhatná az İncirlik légitámaszpontot. Ankara jelezte, nem bánná, de hivatalos kérés nem érkezett az oroszoktól.