A németek mindenkit lehallgattak, miközben lehallgatták őket

Az elmúlt napokban robbant a bomba és kiderült, hogy noha az NSA lehallgatta a németeket, a németek az Európai Unió Bizottságát és több uniós tagállamot hallgattak le. Megbízójuk pedig nem más volt, mint az ő lehallgatóik, az amerikaiak. Bár Merkel szerint baráti nemzetek még mindig nem kémkednek egymás után, a német Szövetségi Hírszolgálat (BND) nem csak a francia elnöki hivatalt és külügyminisztériumot hallgatta le, de egyes osztrák minisztereket, sőt az Európai Bizottságot is. Mindezt a kancellári hivatal tudtával.

Szakértők szerint a németek egy csereüzlet keretében „segíthettek be” az amerikai partnereknek. A németek által kiadott információkért cserébe ugyanis ők is kaptak adatokat az amerikaiaktól. Az ügy volumenét mutatja, hogy a sajtó értesülései szerint 12 ezer darab email-címet és telefonszámot gyűjtöttek be.

Az igen kínos incidens ügyében már nem csak a Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker vár magyarázatot Angela Merkeltől, de saját kormányának koalíciós partnerei is. A válasz egyelőre várat magára.

Ilyen az, amikor műbalhék helyett valóban kémkedésen kapnak valakit. Nem valószínű azonban, hogy hónapokig tartó botrány kerekedjen belőle, hiszen mindenkinek, köztük magának az Európai Uniónak is roppant kellemetlen beismerni, hogy tagjai még annyira sem lojálisak a sokat hangoztatott európai értékekhez, hogy némi amerikai dicséretért cserébe ne kémkedjenek egymás ellen…