A Nemzet Feljelentője felnyomta Novák Elődöt is

Mint ismeretes a Jobbik alelnöke, Pongrátz Andrással, ’56-os szabadságharcossal, illetve a civil kezdeményezés szimpatizánsaival, köztük az alfahir.hu főszerkesztőjével együtt a Szabadsági téri szovjet emlékművet szerette volna megszabadítani a tiltott önkényuralmi jelképétől. Ehhez hasonló cselekedetre utoljára 2006-ban került eredményesen sor, a Gyurcsány-kormány alatt a sarló-kalapácsos díszítőmotívumot a kormányellenes tüntetők leverték, majd a Dunába dobták. Orbán regnálásának idején ez nem ment, a Fidesz egyik tagja pedig, akinek a jelek szerint a hobbija - a rendőrséggel és sajtóval történő levelezés - garázdaság vétség gyanúja miatt bejelentést tett ismeretlen elkövető ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Tényi idézi a Btk. 339. paragrafusát:

„Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Megjegyzi, hogy bár a felháborodásnak lehet erkölcsi alapja, a hatályos jogszabályokat senki sem írhatja felül. Hozzátette: a cselekmény feltehető elkövetője országgyűlési képviselő, akinek a cselekedetei a társadalom számára mintául szolgálhatnak. Tényi gyülekezési joggal való visszaélés miatt is közérdekű bejelentést tett az V. kerületi Rendőrkapitányságon is, mint írta:

„Álláspontom szerint a rendezvényt, mely politikai tiltakozásnak minősül, (…) be kellett volna jelenteni a területileg illetékes rendőrkapitányságnak”

Tényi István, a belvárosi Fidesz tagja, tanár és feljelentő

Tényi István saját bevallása szerint 2010-ben távozott a terézvárosi fideszesek közül, mikor Illés Zoltán is. Illés azóta elszánt kormánykritikus, Tényi azonban átlépett a Fidesz belvárosi csoportjába, azóta több elhíresült feljelentést is feladott fideszes emailcíméről. Tényi feljelentése után kezdett el nyomozni például az V. kerületi rendőrség sikkasztás gyanújával a norvég állam pénzét kezelő Ökotárs Alapítvány ellen. Egy hete pedig közérdekű bejelentést tett Andy Vajna vagyonosodása miatt.