A polgármesterek nem akarnak migráns közmunkásokat

A kormány a határsértők számára biztosítana munkát, miközben magyar állampolgároktól veszi el a megélhetés lehetőségét.

Az MPK tiltakozik azon kormányzati diktátum ellen, miszerint a közfoglalkoztatás támogatásáról szóló kérelmet kizárólag úgy lehet benyújtani, ha a polgármester vállalja az "elismerést kérő, a kijelölt tartózkodási helyen élő harmadik országbeli állampolgár" foglalkoztatását.

A szervezet támogatja, hogy a menedékjogban részesült személyek dolgozzanak, s ne az államtól várják ellátásuk biztosítását. Ez a szabályozás azonban a határsértők számára biztosít munkát, miközben magyar állampolgároktól veszi el a megélhetés lehetőségét. Munkába járásuk közbiztonsági- és közegészségügyi problémákat vethet fel, ráadásul ellenőrizetlenül hagyják el a számukra kijelölt tartózkodási helyet.

Az MPK szerint felvetődik a kérdés, hány további "ideiglenes" befogadó állomást kívánnak még létrehozni, ha minden magyar településnek azonos tartalmú kérelemmel kell pályáznia a közfoglalkoztatásra? Választ várunk arra is, miért a "hosszabb időtartamú" közfoglalkoztatásba kívánja a kormányzat bevonni a migránsokat, ha ők - az ígéretek szerint - gyorsított eljárásban lesznek kiutasítva hazánk területéről?

Az MKP azt kéri polgármestertársainktól és az önkormányzati döntéshozóktól, hogy csatlakozzanak tiltakozásukhoz, mentsék meg együtt településeinket.