A Rajk Szakkollégium nevét is megváltoztatná a Jobbik

Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésben fordult Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez.

A politikus kifejti: örömteli a közterek neveinek "kommunistátlanítása", ami súlyos adóssága a vörös diktatúra által agyongyötört és kizsigerelt nemzetnek, ám nem érti, hogy viselheti az egyik legkiválóbb fővárosi egyetem keretein belül működő szakkollégium a tömeggyilkos belügyminiszter, Rajk László nevét.
 
Ahogy a Magyar Tudományos Akadémia által még 2013 tavaszán összeállított „Összefoglaló a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezésekkel összefügg ő szakmai vizsgálatról” c. kiadványa említi,
 
Rajk „az 1945-ben megindult magyarországi demokratizálódási folyamat egyik közismert akadályozója, koncepciós perek aktív közreműködője, az ÁVÓ, illetve BM ÁVH„felügyelője”. Belügyminisztersége idején számolták fel a magyarországi civil egyesületeket, szervezeteket, kezdődött meg a B-listázás és indult meg a koncepciós perek sokasága . Az 1947. augusztus 31-i országgyűlési választások alkalmával a választási csalások egyik irányítója. A Magyar Kommunista Párt meghatározó vezető személyisége . A párt magyarországi és Szovjetunióból hazatért vezetői közötti belső harc áldozata. Neve közterület elnevezésére nem használható mivel (...) XX. századi önkényuralmi politikai rendszer megalapozásában, kiépítésében és fenntartásában vett részt."
 
Szávay az állásfoglalással egyetértve úgy gondolja, a XXI. századi magyar demokráciában vállalhatatlan, hogy Rajk nevét bármiféle intézmény viseli, akinek munkássága nem állhat példaként a fiatalok előtt. Nem véletlen, hogy korábban számos mozgalom indult az intézmény átnevezésére, ezek azonban nem jártak sikerrel.
 
A kérdésre Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki mossa kezeit: mint írja, a felsőoktatási intézmények és karok elnevezéséről a fenntartó dönt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem döntéshozó a kérdéskörben. Rétvári azt ajánlotta Szávaynak, hogy keresse meg inkább az érintett intézmény rektorát, illetve az illetékes HÖK vezetőit.
 
A KDNP-s Rétvári állásfoglalása azért is különös, mert korábban épp pártjának ifjúsági tagozata, az IKSZ követelte a Corvinus egyetemtől, hogy távolítsák el az aulában található Marx-szobrot. Hatáskörről itt is aligha beszélhetünk, ám a szobor végül az épület egy másik részébe került.
 
Szávay korábban egy hasonló ügyben már sikerrel járt: akkor a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium nevét változtatták meg a Jobbik kezdeményezésére. Ekkor ráadásul maga Rétvári Bence is hasonló okokat hozott fel, mint most Szávay: Szabó Sándor MSZP-s képviselőnek írt levelében a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalására hivatkozott, amely kimondja, "Ságvári Endre neve  a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint a 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartásához kapcsolható”.
 
Rétvári akkor így vélekedett: "egy demokratikus ország értékrendje nemet mond minden totalitárius, népirtó rendszerre, és nem tekinti hőseinek, példaképeinek azokat az embereket, akik diktatúra kiépítésében vagy diktatúra eszméinek terjesztésében játszottak szerepet".
 
A Ságvári átnevezéséről végül épp az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntött.
 
(címlapfotó: Magyar Hírlap)