"A rendszerpártok vezetői öregemberek, akiknek fogalmuk sincs a valódi problémákról"

A V4-ek ifjúsága a rendszer ellen szavaz és radikálisan jobbra húz.

A portál szerint Kelet-Európában egyre inkább jellemző a fiatalok radikális jobbratolódása, illetve az Európai Unióból való végletes kiábrándulása.

A Politico az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport 2015-ös tanulmányára hivatkozva megjegyzi, hogy Magyarországon a Jobbik a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz után a második legerősebb párt, a fiatalok körében viszont stabilan a legnépszerűbb politikai formációnak számít.

Az elemzés arra is rámutat, hogy Lengyelországban a legutóbbi választások alkalmával a most kormányzó, szintén euszkepticizmusáról híres Jog és Igazságosság (PiS) volt az első szavazók legnépszerűbb választása.

Harmadik példaként a populista Mi Szlovákiánk Néppárt, Marian Kotleba radikális politikus alakulata szerepel, melynek a szlovák fiatalok negyedét sikerült maga mellé állítania a legutóbbi voksoláson.

Megszólal a "szélsőjobbos" ifjúság

Az elemzés több fiatalt is megszólaltat, akik elmondják véleményüket hazájuk nemzeti formációiról.

Dániel András, egy magyar egyetemista például így foglalja össze, miért a legerősebb ellenzéki pártot támogatja:

"A Jobbik alatt a politika az emberekért fog dolgozni; ezzel a párttal van jövőnk."

Az egyetemi hallgatót Toroczkai László egyik budapesti lakossági fórumán szólaltatta meg a Politico tudósítója, aki szörnyülködve számolt be róla, hogy a hallgatóság helyeslően bólogatva hallgatta a Jobbik alelnökének szavait, miszerint a migrációs krízis Soros György érdekeit szolgálja és célja az európai nemzetállamok gyengítése.

A portál egy 18 éves lány, Vivien véleményét is idézi, aki saját bevallása szerint 6 hónapja jár különféle jobbikos rendezvényekre:

"A többi párt nem foglalkozik a fiatalokkal."

Ennek nyomán a Politico leszűr egy fontos tanulságot:

Kelet-Európában egyedül a rendszerellenes jobboldali pártok képesek megszólítani a fiatal szavazókat és aktivizálni őket.

Nemzeti értékek és a fiatalság igényei

Ennek okát a portál abban látja, hogy a Kelet-európai fiatalok kiábrándultak a hagyományos politikai struktúrákból.

A 12 százalékos uniós átlaggal szemben Magyarországon a fiatalok csupán 5, Lengyelországban 6, míg Szlovákiában 9 százaléka gondolja úgy, hogy egy politikai pártba való belépéssel lehetősége lesz változtatni a dolgok menetén.

Radics Tivadart, a Jobbik 24 éves, kecskeméti elnöke erről így nyilatkozott a Politiconak:

"Magyarországon hosszú ideig a Fidesz és az MSZP volt a két legnagyobb pát, politikusaik viszont látszólag elefántcsonttoronyba zárkóztak."

Ezzel szemben a portál által megkérdezett fiatalok szerint a Jobbik az ő mindennapi problémáikkal foglalkozik: a felsőoktatás megmentésével és az elvándorlás visszafordításával.

A 26 éves Krzysztof Szczerba, a PiS wrocławi ifjúsági tagozatának vezetője arra panaszkodott a portálnak, hogy

a volt szocialista országok fiataljai képtelenek saját lakást vásárolni, vagy egyáltalán bérelni egyet, mert nincs elég pénzük.

A PiS erre a fiatal családok támogatásában és az elérhető árú lakhatás biztosításában látja a megoldást. Emellett a fiatal aktivisták szerint a lengyel párt sikeresen ötvözte "a szociális biztonságra való igényt a nemzeti értékekkel". A lengyel polgárok pedig szerintük egyre inkább kezdenek ráébredni, hogy

"az EU nem minden, és egyre inkább kezdenek kötődni a saját hazájukhoz".

Menni, vagy maradni?

A portál ugyanakkor paradoxnak nevezni, hogy a visegrádi országokban a fiatalok igen nagy hányada, a fenti vélemények ellenére minden gond nélkül keresné boldogulását más EU-s országokban.

Dániel András szerint ennek az az oka, hogy az unió elszipkázza a keleti országok erőforrásait és tehetséges állampolgárait:

"Azt ígérték, hogy az uniós tagságunkkal nőni fog az életszínvonalunk, de most jobban le vagyunk maradva Ausztriától, mint valaha. London már a második legnagyobb magyar város, és egyetlen másik párt sem volt képes visszafordítani ezt a folyamatot."

Alulról építkezve

A portál kiemeli:

a "szélsőjobboldali" pártok többsége erős internetes jelenléttel és alulról építkező, személyesebb kötelékekre és közösségi élményre építő politikával hódít a fiatalok körében.

A Politiconak nyilatkozó lengyel szimpatizánsok elmondták: erős  utcai jelenléttel, szórólapozással és az emberek közvetlen megszólításával értek el ilyen komoly sikert.

Az elemzés rámutat: a Mi Szlovákiánk Néppárt és a Jobbik is komoly, a mainstream médiától független online bázist épített magának, ennek köszönhetően ők jutnak el legeffektívebben országaik fiatalságához.

A fiatalok körében szinte egybehangzó vélemény, hogy

"a hagyományos rendszerpártok vezetői öregemberek, akiknek fogalmuk sincs a valódi problémákról".

Recseg-ropog az örök status quót hirdető világrend

Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere: kiszivárgott kölni molesztálások, AfD-erősödés a tavaszi német tartományi választásokon, megismétlendő osztrák elnökválasztás, Brexit, újabb AfD-s villantás, kérdésessé váló Clinton-előny... stb. Egyre hangosabban és látványosabban rogyadozik az a fél évszázados status quo, ami - Nigel Farage gondolatmenetével élve - az emberektől elvette az önálló döntés lehetőségét, és csak a társadalmi különbségek elmélyítésére szolgált, lokálisan és globálisan egyaránt.