A román ügyészségen elővették a '86-os Secu-kézikönyvet

Még eszementebb vádak az erdélyi vármegyések ellen.

A román sajtóba gondosan "kiszivárogtatott" vádakat és állítólagos lehallgatási jegyzőkönyveket a maszol.ro közli magyarul. Az ügyészség szerint Beke István és Szőcs Zoltán a román földgázhálózat egy szakaszát akarta felrobbantani, de szóba került a villamosvezetékek megrongálása is. Ennek alátámasztására közölnek egy jegyzőkönyvet is, amely állításuk szerint a HVIM egyik gyűlésén készült felvétel leirata. XX-el azokat jelölik, akiknek a kilétét valamiért nem akarják felfedni.

XX: Nálunk halad át a két vezeték …

XX: A föld alatt mennek.

XX: Igen, de az Ojtozi-szorosnál a pataknál felette haladnak 10-20 méteren át.

XX: Igen? (…)

XX. Látszanak.

Szőcs Zoltán: Pontban karácsonykor kellene, hogy levegőbe repítsük.

XX: Én senkit nem bátorítok erre.

XX: Én inkább a villanyhálózatban látok lehetőséget …

A vádirat legszebb része a HVIM „külföldi kapcsolatairól” szóló rész. Ezt akár az 1986-os Seciritate kézikönyvből is kimásolhatták volna. Már csak azért is, mert vármegyéseket az ír IRA-val és a baszk ETA-val való szövetkezéssel  is vádolják. A bökkenő csak az, hogy

mindkét szervezet évekkel ezelőtt felhagyott az aktív erőszakos küzdelemmel.

Az IRA 2005-ben oszlatta fel fegyveres szárnyát, az ETA pedig 2011-ben jelentette be egy videóüzenetben a harc végleges befejezését. Nem túl életszerű, hogy két olyan mozgalom, amely már régóta nem működik terrorszervezetként, segítséget nyújt egy távoli országban egy terrorszervezet felépítésében.

A vádirat szerint a HVIM-esek kapcsolatban álltak a Bolgár Nemzeti Mozgalommal és a moldovai Nemzeti Demokrata Mozgalommal is. Ezek annyira veszélyes terrorista csoportok, hogy az előbbi

egy bolgár parlamenti párt,

amely az EP-ben a brit torykkal ül egy frakcióban, az utóbbi pedig egy főként fiatalokból álló szervezet, amelynek tagjai nem románnak, hanem moldávnak vallják magukat, így ellenzik az egyesülést Romániával. Rendkívül veszélyes akcióik között

megemlékezéseket és felvonulásokat

találhatunk – illetve azt, hogy öt évvel ezelőtt feljelentették a moldáv-magyar meccsen gyűlölködő transzparensekkel provokáló szurkolókat.

A DIICOT nyomozói hűen követték a szekus paneleket abban is, hogy nem hagyták ki a történetből az aktuális nemzetközi főgonoszt sem. A pár évtizeddel ezelőtti brosúrák szövegében csak az „amerikai imperialistákat” cserélték ki rejtélyes „orosz szervezetekre”. A HVIM állítólag tőlük akart valamilyen, bővebben nem részletezett „támogatást” szerezni.

Kérdések, kérdések mindenhol

A legérdekesebb kérdés talán az, hogy a december óta fogva tartott vádlottakkal szemben

miért éppen most

kerültek napvilágra ezek a súlyos vádak? Az elmúlt több mint fél esztendőben csupán arról hallhattunk, hogy a Beke és Szűcs egy „petárda-bombát” akart működésbe hozni Románia nemzeti ünnepén valahol Kovászna megyében. A DIICOT akkor közölt abszurd vádjai nem csak az erdélyi magyar közösséget háborították fel, de a román média egy része is harsányan röhögött rajtuk. Ha a román hatóságok igazat mondanak, akkor ezek a most napvilágra került felvételek már tavaly év végén is rendelkezésükre álltak.

Miért csak a sokkal gyengébb vádakkal jöttek elő?

Miért tűrték, hogy sajátjaik is kinevessék őket, ha bizonyítékuk volt rá, hogy a vármegyések gáz-és villanyvezetékeket akartak robbantani, és nemzetközi terrorista hálózatot építettek – ráadásul orosz támogatással? És kik a titokzatos „XX"-ek, akik az állítólagos felvételeken lényegesen durvább dolgokkal hozakodnak elő, mint Szűcs,

mégsem ülnek a vádlottak padján?

Az erdélyi HVIM pénteki közleményében további kellemetlen kérdéseket tesz fel.

„Hol vannak a bizonyítékok? Melyek azok a tárgyi bizonyítékok, amelyek igazolják a kapcsolatot az említett szélsőséges szervezetekkel, hol vannak azok az eszközök, amelyek bárminek a felrobbantására lettek volna alkalmasak? Esetleg a média és a SRI által kitalált petárdabomba? Ilyen létezik? Meséljenek róla!” 

A vármegyések most nyilvánosságra került felvételeket a „média vályújába öntött mocsoknak” nevezik.


 

A HVIM helyreigazítást fog kérni az összes olyan sajtóorgánumtól (többek közt az Indextől is), amely tényként közli a DIICOT vádjait.