A székelyföldi autonómiáért tüntettek Isztambulban

Szombaton több százan vonultak az isztambuli román nagykövetség elé.

A Turan Ocakları İstanbul nevű civil szervezet által megszervezett demonstráción a tüntetők magyar és székely zászlókkal, továbbá török és magyar nyelvű transzparensekkel vonultak a román konzulátus elé.

A szervezet Facebook-oldalán az egyik résztvevő a hálálkodó magyaroknak azt mondta: Nem is kell megköszönni ezt. Teljesen természetes, hogy a 80 millió török kiáll a turáni testvérei mellett.

Évtizedek óta küzdenek az autonómiáért

Autonómiaügyben a 2000-es évekig nem történt komolyabb előrelépés. A törekvések a Székely Nemzeti Tanács megalakulásával kaptak új lendületet 2003-ban. Az alapítók elhatározták, hogy a Székelyföld autonómiáját a jog és a demokrácia eszközével vívják ki, alkalmazva a nemzetközi jog kínálta lehetőségeket is.

Az SZNT autonómia eléréséért több megmozdulást is szervezett: 2013 márciusában megtartották a Székely Szabadság Napját, majd ugyanezen év októberében került megszervezésre a Székelyek Nagy Menetelése, amin mintegy húszezren vettek  részt 54 kilométeres, összefüggő menetoszlopot alkotva Kökös és Bereck között.

Az autonómiáról több népszavazást is tartottak, de természetesen ezek eredményeit a románok nem vették figyelembe. Így Kovászna, Hargita és Maros megye székelyei mind a mai napig folytatják küzdelmüket.