A szent fa ünnepe

A keresztény egyház nem tudott mit kezdeni az ősi „pogány” ünnepekkel, ezért mindegyikhez társított valamit a Szentírásból. Így lett a katolikus hitben ez a nap az Angyali Üdvözlet ünnepe, amikor is Mária méhében Jézus megfogant a Szentlélektől. 

A fa mágikus védelme 

A fa kultusz a magyar néphagyományban sokszor jelen van. Számos tiltás társul az élő fa védelméhez. Míg a keleti lovas népek úgy tartják, hogy nem szabad letörni a faágakat, mert annak megrövidül az élete, addig az a hiedelem járja, hogy aki az oltandó gyümölcsfáról letör egy ágat, abból vér folyik, tehát megöl egy élőlényt. Ennek az egyik változata az Ipoly vidéki falvakban ismert. Ott azért vigyáznak a frissen oltott fára, mert ha letörik az ága, akkor szerencsétlenség éri a háznépet. Göcsejben is hasonlóan vélekedtek: aki ilyen fát levág, az megvakul, halála után pedig elkárhozik. Fát bántani olyan, mintha embert ölt volna. Van olyan vidék, ahol a fákra szentelményeket is ráaggatnak, hogy biztosítsák a jó termést. Van ahol olvasót, máshol piros szalagokat kötöznek a fák ágaira. A Tápióságban a fák törzseit kereszttel jelölik meg. A szőlők sem maradnak ki a mágikus praktikákból, azoknál a tőke négy sarkát megmetszik, mert úgy vélik, hogy ezzel elősegítik a jó termést. 

Időjós megfigyelések 

Ehhez a különleges naphoz számos időjárás megfigyelés kapcsolódott. A Gyimes-völgyben úgy tartották, hogyha ezen a napon rossz idő van, akkor rossz tavasz várható. Az Ipoly menti falvakban a következő regulát ismerik: „Gyümölcsoltó hidege téli hónapnak megölője”. Más, magyarlakta vidékeken megfigyelték a békákat. Ha ezen a napon megszólalnak, akkor még negyven napig hideg időre számíthatunk.