A szocik megtárgyalják az '56-ot gyalázó Havas Szófia kizárását a pártból

Havas Szófia, aki a szocialista párt egészségügyi tagozatának elnöke, sajtóbeszámolók szerint az orosz állami televízió egyik műsorában gyalázta az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, a forradalom kitörését a nyugati titkosszolgálatok művének, egy CIA-s akciónak, volt nácik által szervezett fasiszta-ellenforradalmi puccsnak tartotta. A szocialista politikus alternatív valóságról tett képzelődéseiről itt olvashat többet.

Az MSZP közleményében rögzítette, véleményük az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán világos: Nagy Imre örökségét büszkén vállalják, a hősök és áldozatok emlékét kegyelettel megőrzik, aki pedig párt tagjaként ezzel ellentétes nyilatkozatot tesz, az megsérti az MSZP alapszabályát. Bár szerintük Havas tévéműsorban tett megjegyzései "teljes egészében szembe megy a szocialista párt álláspontjával", azért ki is állnak mellette, szerintük ugyanis véleményét alapvetően befolyásolja az a családi trauma, személyes tragédia, melynek során 1956-ban elveszítette édesapját.

Ha van kedved, meg időd, ugorj már be egy kávéra pls

Eközben diplomáciai fronton is küzdöttek a felek. Vlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumban folytatott megbeszélésen megerősítette, hogy Oroszországnak az 1956-os eseményekkel kapcsolatos megítélése változatlan, a magyar fél pedig jegyzéket nem nyújtott át és tiltakozást sem jelentett be - jelentette ki Irina Zvonova, orosz nagykövetség szóvivője.

"A magyar fél felhívta a figyelmet arra, hogy a nagykövetet nem berendelték a külügyminisztériumba, hanem beszélgetésre hívták meg" - mondta Zvonova.
    
"Nem volt sem jegyzék, sem tiltakozás. Egyszerű beszélgetés volt, amely során a nagykövet kifejtette hivatalos álláspontunkat, és természetesen felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországban a tömegtájékoztatási eszközök szabadon sugároznak, az ezen a témán dolgozó újságírók és tudósok önálló véleménnyel, önálló állásponttal rendelkeznek ezekről az eseményekről" - tette hozzá.
    
"A nagykövet természetesen fogadta a tájékoztatást, és megerősítette, hogy az Oroszországi Föderáció hivatalos álláspontját, mint ismeretes, 1992-ben és 2006-ban fejtették ki orosz vezetők, és azóta az semmit sem változott" - hangoztatta a nagykövetség szóvivője (1992-ben Borisz Jelcin megkövette a magyar nemzetet az 1956-os szovjet beavatkozásért, 2006 februárjában pedig Budapesten Vlagyimir Putyin orosz elnök megkoszorúzta az 1956-os forradalom és szabadságharc magyar áldozatainak emlékművét).

Dmitrij Kiszeljov a botrány kapcsán nyilatkozott: szerinte ez egy szerző véleményét tükröző műsor, amelyben a szólás szabadságának elvével összhangban fejtettem ki véleményemet. A műsorban az akkori események szemtanúi és résztvevői visszaemlékezéseit mutattuk be mindkét oldalról, egyikük mellett sem foglalva állást. Ha Moszkvában a magyar nagykövetet a magyar média minden Oroszországgal kapcsolatos mondata miatt behívatnák, akkor gyorsan lejárná a cipőjét" - mondta.