„A szovjet emlékmű nem elmozdíthatatlan”

Tarlós Istvánnál és Rogán Antalnál kezdeményezte a Jobbik és más nemzeti szervezetek az obeliszk eltávolítását.

Az emlékmű áthelyezését kezdeményezők levelükben azt írták, hogy az orosz–magyar hadisíregyezmény értelmében van erre lehetőség, „csak élni kell ezzel”. „Az ügy iránt elkötelezett szervezetek és személyek támogatásával el kívánjuk érni egy olyan döntés meghozatalát, amelynél fogva a kormány kezdeményezi az Orosz Föderáció kormányánál az emlékműnek fontos állami érdekből való áthelyezését. Mindez egyúttal nemzeti érdek is, és egyben a tér történelmi arculata visszaadásának előfeltétele” – fogalmaztak.
 
A levélírók szerint
„a szovjet emlékmű nem elmozdíthatatlan”
„Ilyen rendelkezés nincsen a hatályos hadisíregyezményben, vita tárgya nem lehet az áthelyezés ténye, hanem csupán az új helyszín megfelelősége. Az áthelyezés megegyezés esetén akár azonnal, egyébként a szándék bejelentésétől számított két év elteltével egyoldalúan is végrehajtható a 109/1996. (VII. 16.) Korm. rendelettel becikkelyezett magyar–orosz hadisíregyezmény 3. cikkének 3. pontja szerint” – jegyezték meg.
 
Szerintük a hadisíregyezmény által megkövetelt kiemelt államérdek két okból is fennáll. A Kossuth tér és környéke eredeti arculatának helyreállításával megkezdődött a hivatalnoknegyed rekonstrukciója, minek keretében logikus, hogy a kiemelt jelentőségű Szabadság tér arculatát is helyre kell állítani. Emellett közeledik 2016. október 23-a, az 1956-os szabadságharc 60 éves évfordulója. „Erre az időpontra a szovjet emlékmű elbontásával vagy áthelyezésével kapcsolatos procedúrát le lehetne és kellene bonyolítani” – jelezték.
 
A levélírók felidézték, hogy tavaly szeptemberben Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselő kérdésére Hende Csaba honvédelmi miniszter maga jelentette ki, hogy a minisztérium minden segítséget megad az ilyen emlékművek áthelyezéséhez, de a területileg illetékes önkormányzatoknak kell azt kezdeményezni.
„Kérjük tehát, hogy mint a terület, illetve az emlékmű tulajdonosai kezdeményezzék azt, hogy ez a magyar nemzetet minden szempontból sértő állapot megszűnjön a Szabadság téren”
– fogalmaztak, hozzátéve, hogy már csak a német megszállás emlékművének felállítása miatt is lépni kellene. „Ez így – hívták fel rá a figyelmet – még abszurdabban hangsúlyozza azt a teljesen történelmietlen valótlanságot, hogy míg az egy éves német megszállás, az megszállás volt, addig a 45 éves szovjet meg »felszabadítás«.”
 
A levél végén arra is kitértek, hogy ezeket a szempontokat az orosz félnek is méltányolnia kell, és szerintük méltányolni is fogja.
„Segíthet ebben most az Európában kitüntetettnek számító, jó magyar–orosz viszony”
– közölték.
 
A levelet Budaházy György mellett a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány, a Kárpátia zenekar, a Romantikus erőszak zenekar, Betyársereg, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a Magyar Nemzeti Gárda és a Nemzeti Érzelmű Motorosok egy-egy képviselője írta alá.
 
Budaházy Györgyöt, Gaudi-Nagy Tamást (NJA) és a jobbikos Novák Elődöt tegnap fogadta az ügyben Tarlós István kabinetfőnöke.