A szuperkórház miatt civakodnak a fideszes polgármesterek

A portál értesülése szerint egyelőre még abban sincs egyetértés, hogy Budán vagy Pesten kapjon helyet a létesítmény, és az álláspontok annyira távol állnak egymástól, hogy semmi esély a megállapodásra.

A weboldal szerint szerdán a Fidesz budapesti elnökségének szerdai ülésén csapnak össze a több tízmilliárd forintos beruházás ügyében a párt fővárosi politikusai. Ugyanakkor nincs esély arra, hogy az ellenérdekelt polgármesterek engedjenek, mert a hátrálást saját személyes vereségükként értékelnék.

Wintermantel Zsolt IV. kerületi polgármester Újpestet tartja a megfelelő helynek, mert jól megközelíthető és a telek is rendelkezésre áll. Úgy véli, a budai oldalon lévő Lipótmező fejlesztési ötlete zsákutca, mert csak kétszer egysávos út vezet oda. Láng Zsolt II. kerületi polgármester viszont számos fórumon elmondta, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) felújítását tartja a megfelelő megoldásnak.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az OPNI negyvenhektáros, ősfás telkét az önkormányzat szabályozási eszközökkel védte meg, előírva, hogy a területet csak egészségügyi célra lehet hasznosítani.

Tarlós István főpolgármester is egy budai kórház mellett foglalt állást, és az egykori OPNI területét nevezte erre a legalkalmasabbnak. Hasonló álláspontot képviselt két hete az Építéstudományi Egyesület egészségügyi szakosztálya által szervezett rendezvényen Zombor Gábor egészségügyi államtitkár is.

Az egészségpolitikus akkor azt mondta: tizenhárom helyszínt vizsgálnak, de egyelőre csak az látszik biztosnak, hogy a kórház Budán épül fel. Helyszínként felmerült a Déli pályaudvar, a Nagyvárad tér, a Megyeri híd környéke, a Kelenföldi pályaudvar melletti üres telek, a Kútvölgyi bővítése és a Sportkórház felújítása - írta a lap.