A tüntetők kezdtek el gyilkolni a Majdanon?

A BBC riportere utánajárt és kiderítette, hogy a lövések egy részét a Konzervatórium épületének második emeletéről adták le, amely a tüntetők kezén volt.

Tavaly február 20-án ötven ember halt meg a Majdanon azokban a lövöldözésben, melyek csak a kezdetét jelentették az ukrajnai véres konfliktusnak. Három nappal ezelőtt a Mandiner rátalált a BBC egyik riportjára, amelyről a teljes magyar média „elfeledkezett”, vagy „nem vette” észre a kuruc.infón és a Jobbegyenesen kívül. A riportban megszólal az egyik tüntető, aki arról számol be, hogy ő is lőtte a rendőröket az egyik épületből. Ez már csak azért is fontos hír, mert a tüntetők akkoriban azt bizonygatták, hogy a rendőrség és az akkori Janukovics-kormány a felelős a lövöldözésért.

A BBC riportere utánajárt, és kiderítette, hogy a lövések egy részét a Konzervatórium épületének második emeletéről adták le, amely a tüntetők kezén volt. Három rendőr halálosan megsebesült, ezután kezdték a rendőrök lőni a tüntetőket.

A BBC-nek megszólaló egyik tüntető – akinek egy nappal a véres események előtt ajánlott egy ismeretlen férfi fegyvereket - elmondta, hogy ő lőtte a rendőröket, de csak „a lábukra célzott”, elképzelhető, hogy valakinek a karját is eltalálta, de „nem akart ölni”. Azt is elárulta, hogy február 20-án reggel egy másik fegyveressel együtt húsz percen keresztül lőtték a rendőröket. Andrij Sevcsenko akkori ellenzéki parlamenti képviselő, a Majdan mozgalom egyik tagja a BBC-nek azt mondta: aznap telefonhívást kapott a rohamrendőrök vezetőjétől, hogy valaki a Konzervatóriumból lövi az embereit, amely pedig a tüntetők kezén volt. Sevcsenko azt az Andrij Parubijt riasztotta, aki akkor még a Majdan parancsnoka volt, ma pedig az ukrán parlament alelnöke. Parubij azt mondta: a legjobb embereiből álló csapatot küldött, hogy derítsék fel a Konzervatórium épületét, de nem találtak fegyvereseket az épületben.

A gond az, hogy a BBC által megszólaltatott tüntető másképp emlékszik a történtekre. Elmondása szerint épp újratöltött, mikor felrohantak hozzá és azt mondták neki, hogy minden rendben, de most hagyja abba, amit csinál. Az informátor szerint Parubij emberei voltak, akik közbeléptek, bár az arcukat nem látta. Kikísérték az épületből, kocsival kivitték Kijevből, majd szabadon engedték, hogy hazamenjen. Addigra három rendőr már halálosan megsebesült, és megkezdődött a tüntetők tömegmészárlása.

Végül három rohamrendőrt tartóztattak le. Harminckilenc ember megölésével gyanúsítják őket. Az áldozatok ügyvédei és ügyészségi források azt mondták a BBC-nek: ha olyan halálesetek kapcsán kellene nyomozni, amelyeket nem a rohamrendőrség okozott, olyankor a bíróságok egyszerűen blokkolják az ügyet.