A világot fenyegetik az őrült komcsik

Észak-Korea a hétvégén tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát tesztelt. 2-3 év és hadrendbe állíthatják.

A szöuli védelmi minisztérium szóvivője közölte, a szombaton bejelentett teszt "nagyon súlyos és aggodalmat keltő" fejlemény. Arra szólította fel Phenjant, hogy azonnal hagyjon fel a tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták fejlesztésével, mert ez veszélyezteti a Koreai-félsziget és Kelet-Ázsia stabilitását.
Kim Dzsong Un örül magának
 
Ugyanakkor a szóvivő azt is leszögezte, hogy Észak-Koreának időre van szüksége ahhoz, hogy hadrendbe tudja állítani a rendszert, mert számos kiegészítő eszközt még nem fejlesztett ki hozzá. Egy név nélkül nyilatkozó másik védelmi tisztségviselő ugyanakkor a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy szerinte az északi rendszer 2-3 éven belül hadrendbe állítható állapotban lesz. A forrás azt is megerősítette, hogy valódinak tűnnek a Phenjan által a tesztről közzétett fotók.
 
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szombaton jelentette be, hogy új fejlesztésű, tengeralattjáróról víz alatt indítható ballisztikus rakétát tesztelt a kommunista ország, amellyel az észak-koreai hadsereg "minden ellenséges erőt meg tud semmisíteni, amely az ország szuverenitását és tekintélyét fenyegeti".

Hazudnak, hiszen kommunisták

Phenjan gyakran tesz bejelentést meghökkentő hadi fejlesztésekről, amelyeket azonban külső szakértők általában nem tudnak megerősíteni. Ilyen volt például az az észak-koreai állítás, miszerint műholdat bocsátottak fel.
 
Ugyanakkor az év elején Cecil Haney amerikai tengernagynak, a hadászati erők parancsnokának jelentése, valamint az amerikai Johns Hopkins Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének Korea-kutató intézete is megerősítette, hogy Phenjan tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákat fejleszt. Ezen fegyverek előnye a földről indított rakétákkal szemben, hogy nehezebben érzékelhetők a kilövés előkészületei, így váratlanul tudnak csapást mérni. Dél-Korea szerint a kommunista állam már birtokában van az ahhoz szükséges technológiának is, hogy kisméretű atomtöltetet rakétára szereljen.