A WikiLeaks is beszáll a választási kampányba - Hillary felkötheti a bugyogót

Hétfőn egy több mint 1200 levelet tartalmazó e-mail archívumot hoztak nyilvánosságra, melyek Hillary Clinton iraki háborúval kapcsolatos kommunikációját tartalmazzák, és Assange szerint bőven elegendőek ahhoz, hogy vádat emeljenek az Obama-adminisztráció volt külügyminisztere ellen.

Ez a mennyiség egy újabb adalék ahhoz a kereshető, 30 ezer levelet rejtő csomaghoz, amit a leleplező portál még márciusban tett közzé Clinton nagy port kavart e-mail botránya kapcsán.

Mint ismeretes, a demokraták favoritja ellen azzal kapcsolatban folyik szövetségi vizsgálat, hogy hivatali idejében magánszerverén bonyolított-e állami levelezést, ami szigorúan tilos, és nem mellesleg szakmailag bődületesen dilettáns húzás lehetett a részéről.

Ha a vizsgálat, illetve a most napvilágra kerülő levélanyag alapján bebizonyosodik, hogy Clinton valóban elkövette a hivatalos adatokkal való visszaélést, az akár az egész elnökválasztási kampányára árnyékot vethet, hiszen bírósági tárgyalást eredményezhet, aminek nem csak politikai következményei  lehetnek (még akkor sem, ha a Clinton-házaspár előszeretettel hiszi azt, hogy ők a törvények fölött állnak, illetve sok esetben sikerül úgy alakítaniuk a körülményeket, hogy ez így is történjen - a szerk.).

Ugyan múlt héten az FBI három órán keresztül is faggatta a demokrata politikus asszonyt, a szövetségi nyomozók a mai napig sem álltak elő hivatalos állásfoglalással a kihallgatást illetően.

Igaz, az ügyben elvileg eljárni hivatott igazságügyi minisztérium sem töri össze magát, hiszen már lassan egy éve kotlanak a kényes témán anélkül, hogy bármiféle előrelépés történt volna az ügyben.

Külön érdekes, hogy a szövetségi nyomozók épp azután hallgatták Hillary Clintont, hogy férje, Bill Clinton volt elnök

egy meghitt, négyszemközti beszélgetést folytatott Loretta Lynch legfőbb ügyésszel, aki teljesen véletlenül épp a volt first lady botránya kapcsán vizsgálódik.

Hillary természetesen tagadta, hogy a találkozónak bármiféle köze lenne az e-mail fiaskóhoz, ám elég valószínűtlen, hogy a volt elnök valóban csak a nemrég született unokájáról diskurált volna Lynch-csel.

Ugyanakkor több demokrata szenátor szerint is valószínűtlen, hogy Clinton tényleg elhasaljon ezen a banánhéjon,

ám ez nemigen fogja megmenteni attól, hogy Donald Trump és a republikánusok következetesen kihasználják a kampányban ezt a meglehetősen kínos ziccert.