Naponta százmillió levelet kell blokkolnia a Gmailnek

Naponta százmillió levelet kell blokkolnia a Gmailnek

A Google arról számolt be, hogy a Gmail felületén a múlt hét folyamán napi mintegy 18 millió, a világjárványhoz kapcsolódó malware és phishing emailt csípett el, de 240 millió email a koronavírussal kapcsolatos spam - írja a Napi.hu.

A Gmail naponta 100 millió phsihing emailt blokkol, az adathalász, illetve egyéb kártékony emailek kiszűrésére pedig folyamatosan naprakészen tartja gépi tanulási modelljeit. Ez utóbbiakkal a keresőóriás szerint a spam, phishing és potenciális malware-eket tartalmazó üzenetek 99,9 százalékát tudja megfogni - írja a portál a hwsw.hu alapján. Utóbbi arról is beszámolt, hogy az elmúlt időszakban a koronavírusra épülő csalások nagyon nagy terhelést jelentenek a rendszernek.

Ne kattints rá mindenre ami a járványról szól, mert sok a célzott vírus és átverés

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, február óta folyamatos az álhíreket (fake news) és káros programokat terjesztő adathalász (phishing) kampányok jelenléte. Ezek sok esetben nemzetközi szervezetek (például a WHO, egy-egy ország egészségügyi minisztériuma) nevében íródott levelek, amik érzékeny személyes adatok megszerzésére készített káros programokat terjesztenek.

Többek között megfélemlítéssel vagy épp anyagi támogatás ígéretével próbálják átverni a felhasználókat: a Google szerint az egyik jellemző módszer, hogy a levelek küldői egészségügyi szervezetek, például a World Health Organization (WHO) képviselőinek adják ki magukat, hogy végül a saját zsebükben landoló adományokat kérjenek a címzettektől" - szerepel a portál összefoglalójában. De volt olyan is, hogy a csalók az otthonról távmunkázó alkalmazottakat próbálják munkahelyi üzeneteknek tűnő emailekkel tőrbe csalni, amelyekben kártékony oldalakra vezető linkeket helyeztek el. A kisvállalatokat pedig kormányzati támogatással kapcsolatos tájékoztatásnak álcázott emailekkel igyekeznek rávenni érzékeny adataik kiadására.