Áder János új megoldással állt elő Afrika vízellátására, már csak a pénzt kéne előteremteni

Áder János új megoldással állt elő Afrika vízellátására, már csak a pénzt kéne előteremteni

A volt fideszes államfő a Víz Világfórumon adta elő meglátásait, mindehhez évi 5-6 milliárd dolláros fejlesztés kellene.

"Van példa, van megoldás, van technológia, most már csak a pénzt kellene előteremteni arra, hogy a következő negyed évszázadban Afrika legnagyobb részén a szennyvízkezelés problémája megoldódjon" - jelentette ki Áder János Balin, a tizedik Víz Világfórum egyik szekcióülésén elmondott beszédében.

Az MTI azt írja, a volt köztársasági elnök Sulyok Tamás hivatalban lévő államfő és Han Seung Su, az ENSZ-főtitkár különmegbízottjának felkérésére vesz részt az indonéziai tanácskozáson.

Áder János az MTI-nek kedden telefonon nyilatkozva, felszólalását ismertetve kifejtette:

"Afrikát tekintve nem állunk túl jól a 2015-ben az ENSZ-ben elfogadott fenntartható fejlődési célok közül a vízre vonatkozóra".

Csak a szubszaharai térségben, ahol 1,2 milliárd ember élt 2002-ben, 2 évvel ezelőtt még mindig több mint 800 millió embernek nem volt iható vize, és több mint 900 millió ember nem fért hozzá a megfelelő szanitációhoz.

A Víz Világfórumon ezúttal csak a szennyezett víz drámájáról beszéltek, és ezen belül is a kommunális szennyvíz problémájáról. A volt magyar köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlődő országokban még ma is a szennyvíz 80 százaléka tisztítatlanul kerül vissza a víztestekbe. Egy példán keresztül érzékeltette, hogy milyen megoldást lehetne találni. Ghána második legnagyobb városában, Kumasiban egy magyar cég építette meg a sikeresen működő szennyvíztisztítót. Azóta magyar szakemberek két további városban adtak át hasonló víztisztítót.

"A tapasztalata az volt ezeknek a víztisztítóknak, hogy a hagyományos európai vagy amerikai szennyvíztisztítás Afrikában nem alkalmazható. Részben azért, mert nagyon drága, részben azért, mert a nagyon gyors afrikai urbanizáció miatt olyan szennyvíz-hálózat kiépítése, mint amely nyugaton kiépült, nem kivitelezhető" - ismertette Áder János.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly márciusban az ENSZ fórumán, ahol ugyanez a téma szerepelt, a magyar szakemberek javaslatára letettek egy javaslatot az asztalra.

Úgy számoltak, hogy 2050-re Afrika növekvő népességét is figyelembe véve, ha a magyar megoldást alkalmaznánk a kontinens minden egyes országában, évi 5-6 milliárd dolláros fejlesztéssel Afrika nagy részének szennyvíz-tisztitítását meg lehetne oldani.

Áder János szerint jó ez a megoldás, mert megfizethető, lehetővé teszi a magántőke bevonását és biztosítja megtérülését. Jó azért, mert az állami és a nemzetközi támogatásokat sokkal jobban lehet hasznosítani, és nem utolsósorban jó azért, mert ha a szennyvíz nagy része tisztítva kerül vissza a folyókba és a tavakba, akkor annak nemcsak kedvező környezeti, hanem legalább olyan fontos, kedvező egészségügyi hatásai is lesznek.

(Címlapkép: Áder János köztársasági elnök aláírja a párizsi klímaegyezményt az ENSZ New York-i székházában 2016. április 22-én. MTI/EPA/Justin Lane)