Áder János majdnem 2 milliárd forintot ajánlott fel a Földnek a következő 3 évre

Áder János majdnem 2 milliárd forintot ajánlott fel a Földnek a következő 3 évre

Nemcsak zöld, de bőkezű is.

Ahogy az várható volt a magyar államfőtől, a New York-i ENSZ klímacsúcson elmondta, hogy hazánk gyakorlatilag a klímaváltozás elleni küzdelem élharcosa, gyakorlatilag a világ fogja vissza a teljesítményünket, sőt, még pénzt is ajánlott a Föld megmentésére. 

ENSZ-klímacsúcs: 66 ország vállalt klímasemlegességet 2050-ig

Eddig hatvanhat ország, tíz régió, 102 város és 93 konzorcium vállalta, hogy 2050-ig klímasemleges lesz - utalt a konkrét ígéretek listájára Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki hétfőn New Yorkban megnyitotta az ENSZ-klímacsúcsát - írja az MTI. Az éghajlatváltozással foglalkozó csúcsértekezleten a 66 állam- és kormányfő - köztük Áder János köztársasági elnök - vesz részt.

Az MTI beszámolója szerint egyébként Áder János Magyarország Virtuális erőmű programját ajánlotta az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek figyelmébe. Elbüszkélkedett azzal is, hogy a 10 éve indult program lényege és filozófiája szerint az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem termelünk.

"A program keretében eddig több energiát takarítottunk meg, mint ami a magyarországi atomerőmű teljesítményének egy negyede"

- fogalmazott a köztársasági elnök.

A klímacsúcson a magyar államfő bejelentette, hogy

Magyarország a következő három esztendőben közel 6 millió dollárt (ez kevesebb mint 2 milliárd forint...) fordít a nemzetközi klímafinanszírozásra, aminek egy részével a Zöld Klímaalapot támogatja a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Áder János leszögezte, hogy a klímára nem nyilatkozatok, kommunikációs versenyek hatnak, hanem csakis a végrehajtott programok - és be kell zárni a környezetvédelmi minisztériumokat (ja, nem, ezt nem mondta, az önálló tárcával kapcsolatos megjegyzést csak én tettem hozzá, elnézést minden érintettől! - a szerk.).

Azon kívül, hogy megismételte, a merjünk kicsik lenni elv alapján, hogy "az egy főre eső kibocsátásunk az egyik legalacsonyabb az iparosodott országok között, az USA-é például 3,5 szerese", további vállalást is tett az államfő: 

  • 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását,
  • befejezi a szén energetikai hasznosítását
  • és bővíti atomerőművi termelését,

ezekkel szerinte lehetséges lesz, hogy a magyarországi áramtermelés 90 százaléka 2030-ra szén-dioxidmentes legyen.