Egy 720 négyzetméteres luxusvillába költözik a leköszönő Áder János

Egy 720 négyzetméteres luxusvillába költözik a leköszönő Áder János

Áder János egy újjávarázsolt és kibővített rezidenciát kap otthonául leköszönése után, a beruházást kormányrendelettel segítették, mivel nagyobb lett a ház, mint amekkorát építeni lehetett volna a XII. kerületi előírások szerint - írta meg a 24.hu. Az ingatlan mindössze pár száz méterre van a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciától, így nem kell messzire költöznie a veterán fideszes politikusnak. 

Az ingatlan korábban az amerikai nagykövetségé volt, csere révén került a magyar állam tulajdonába még 2007-ben. Egy 364 négyzetméteres, átlagos állapotú ház volt ott korábban, ezt kezdték el tavaly jelentős mértékben bővíteni és felújítani. Ehhez a kormány segítsége is kellett: az ingatlant egy 2020. decemberi kormányrendeletben hozzácsapták a Normafa Park beruházáshoz, noha távolabb esik a Normafától. A rendelet a telekre vonatkozó beépíthetőségi korlátot megemelte 15-ről 20 százalékra, a minimális zöldterületre vonatkozó mutatót pedig csökkentette 65-ről 60 százalékra. Erre azért volt szükség, mert az építési engedélyben a beépítettséget 17,2 százalékra, a minimum zöldterületet pedig 60,19 százalékra tervezték.

A villa végül 720 négyzetméteres lett, ami kétszerese az eredetileg ott álló háznak. Azonban ha ez sem lenne elég a leköszönő államfőnek, akkor vannak más lehetőségei is: a vagyonnyilatkozata szerint még két budai lakása is van, valamint Kisorosziban egy 75 négyzetméteres házzal is rendelkezik, aminek a negyede az övé.

A portál érdeklődésére az ingatlannal kapcsolatban Köztársasági Elnöki Hivatal a következőt írta:

A volt köztársasági elnökök ingatlanhasználatára vonatkozó szabályok nem változtak, ezért második elnöki ciklusa végén Áder János államfőt se több, se kevesebb juttatás nem illeti majd meg, mint a köztársaság első elnökét, Göncz Árpádot. Göncz Árpád tíz éves mandátuma lejárta után, 2000. augusztusában, a II. kerületi Vérhalom tér 7. alatt található reprezentatív neobarokk villába költözött, Áder János pedig elfogadta a számára felajánlott XII. kerület, Béla király út 3/a. alatt található ingatlant.