125 milliárd forintot költene biztosítók megvételére a kormány

125 milliárd forintot költene biztosítók megvételére a kormány

A kormány döntése szerint a magyar kormány és a Vienna Insurance Group (VIG) várható szerződéskötése után a magyar állam tulajdont szerezhet a magyar Aegon társaságokban és az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-ben – írja a Pénzügyminisztérium.

A tárca szerint a megállapodás „rendkívül előnyös ügylet Magyarország számára”. Ezt a kijelentésüket azzal támasztják alá, hogy a két biztosító együtt a hazai biztosítási piac 20 százalékát teszi ki, az éves díjbevételük pedig 240 milliárd forint.

A tárgyalások eredményes lezárása után a magyar állam 45 százalékos - vagyis kisebbségi - tulajdont szerezhet a hazai biztosítási szektor két meghatározó szereplőjében. Az ügyletről a kormány még feltételes módban és jövő időben fogalmaz – vagyis a tényleges szerződéseket még nem írták alá. Az már csak a két érintett eladó a Vienna Insurance Group és Aegon közleményeiből derül ki, hogy az ügylet értéke mintegy 350 millió euró – vagyis 125 milliárd forint – írja a Portfolio a VIG és az Aegon honlapján megjelentek alapján.

A portál elemzése szerint nagyon úgy néz ki, hogy a 125 milliárdos árral a VIG jobban járhatott, mint a magyar állam, mivel az aktuális nyereségtermelő képességet figyelembe véve, a régiós biztosítók medián érdekeltsége alapján 77 milliárd forint környékén lett volna az összesített 45%-os részesedés fair értéke.

Azt nem tudni, hogy a magyar állam miért vásárol kisebbségi részesedést két biztosítóból is.

A vásárlás előzménye, hogy a holland Aegon egy csomagban eladta a magyar, lengyel, román leányait az osztrák Vienna Insurance Groupnak, amely a tervei szerint egyesítette volna az Aegon-t a már birtokában lévő Union biztosítóval. Ezt az egyesítést a magyar kormány egy vészhelyzeti jogszabállyal, lényegében vétózta, majd azt kommunikálta, hogy az Aegont „nemzeti” tulajdonba szeretnék venni, ez akkor sokan úgy értelmezték, hogy a fideszes gazdasági hátország, a NER-lobbi szeretne olcsón egy biztosítóhoz jutni.

Azonban a kormány által meghozott vétó, ellentétes az uniós joggal, ezért az Európai Bizottság eljárást indított a magyar kormány ellen. Az eljárás eredménye akár az is lehet, hogy a magyar vétót és az azt követő jogi aktusokat utólag meg kell semmisíteni.

Ebben a kiélezett jogi helyzetben akar elkölteni 125 milliárdot a magyar kormány.