Még a hatósági áras termékek egy része után is behajtják a 27 százalékos rekord áfát

Még a hatósági áras termékek egy része után is behajtják a 27 százalékos rekord áfát

Áfamentessé tenné az alapvető élelmiszereket a Jobbik; a jobboldali ellenzéki párt ezért azt kéri a kormánytól, hogy minél hamarabb kövesse azokat a nemzetközi példákat, melyek a lakosság terheit 0 százalékos általános forgalmi adóval (ÁFA) enyhítik a magas inflációra adott válaszul.

Ismert, a kormányzat árstop néven az üzemanyagokhoz hasonlóan hatósági árakat vezetett be egyes termékek esetében, ezzel saját bevételei csökkentése helyett alapvetően a kereskedőkre hárítva a gazdasági válság terheit. Ennek értelmében a beszerzési ártól függetlenül a 2021. október 15-én aktuális árakon kell árusítani több alapvető élelmiszert is, viszont ezek között több olyan is van, mely után a magyar állam továbbra is beszedi a 27 százalékos, egyébként uniós rekorder mértékű adót.

Az árszabályozás az alábbi alapvető élelmiszerekre terjed ki, és ilyen mértékű áfát kell fizetnünk utánuk:

•    kristálycukor (27%)
•    búzafinomliszt (BL 55) (27%)
•    finomított napraforgó-étolaj (27%)
•    házi sertéscomb (5%)
•    csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég (5%)
•    ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej  (5%)

Magyarországon a 27 százalékos általános áfakulcs mellett 18, valamint 5 százalékos kedvezményes áfakulcs létezik, az uniós irányelv szerint a kormány szabadon eldöntheti, ezek közül melyiket és milyen esetben alkalmazza.

Ha például, egy 749 forintos étolaj áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentenék, már 619 forintba kerülne. Ha pedig a jobbikos javaslatnak megfelelően lenulláznák, akkor 590 forintot kellene érte fizetni a boltban.

Ugyanakkor más alapvető élelmiszereken is komoly adóteher van, így többek között a kávé, tea, méz, rizs, tészta, burgonya után is 27 százalék adót fizetünk, de még a kenyéren is 18 százalékos kulcs van érvényben. Az alapvető élelmiszerek radikális áfacsökkentése ezért akár tízezres mértékű spórolást is jelenthetne a magyar családok számára.

A Jobbik szerint a nullás áfa megléphető, mert erre az Európai Unió 2021 decemberében megújított áfairányelve lehetőséget nyújt.

Jakab Péter, a párt elnöke ezzel kapcsolatban közösségi oldalán azt írta, „ha áfacsökkentésről van szó, a Fidesz vagy hallgat, vagy az Unióra mutogat, hogy nem engedik. Másokat ez nem zavart, amikor elengedték az áfát.”

Az ellenzéki politikus szerint nem kell szabadságharcot vívni Brüsszellel, egyszerűen csak el kell engedni az áfát, hogy olcsóbb legyen az élelmiszer.

Persze ez csak akkor működik, ha a magyarok megélhetése fontosabb a Fidesznek, mint a stadionok, kastélyok és magánrepülők világa - érzékeltette a NER-világ sajátosságait Jakab Péter.