Lejárt a négyórás ultimátum, megindultak a tálib erők Pandzssirban

Lejárt a négyórás ultimátum, megindultak a tálib erők Pandzssirban

Az afganisztáni tálibok bejelentették vasárnap este, hogy harcosaik százai tartanak a Pandzssir-völgy felé, hogy ellenőrzésük alá vonják.

Az Iszlám Emirátus modzsahedjeinek százai tartanak Pandzsir felé, hogy ellenőrzésük alá vonják, miután a helyi tisztségviselők elutasították, hogy békésen átadják

– olvasható a tálibok arab nyelvű Twitter-oldalán.

A tálibok előzőleg, vasárnap négy órát adtak pandzssiri ellenállóknak a tartomány átadására, de a területet vezetője, Ahmad Maszúd ezt határozottan elutasította. Fogadkozott, hogy nem adja át a területet, harcosai megvédik Pandzssirt, és a háború elkerülhetetlen lesz, ha a tálibok elutasítják a párbeszédet.

A helyi ellenállást az az Ahmad Maszúd vezeti a Nemzeti Ellenállási Front (NEF) élén, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

Ali Maiszam Nazarij, a NEF egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy hosszú távú konfliktusra rendezkednek be a tálibokkal, ha nem sikerül olyan afgán kormány megalakításáról megállapodni, amelyben képviselve lesznek a különböző politikai erők. Mint mondta, afgánok ezrei csatlakoztak a helyi ellenálláshoz.

Az AFP birtokába került felvételeken páncélozott járműveket lehetett látni, amint gyakorlatozás közben áthaladnak a Kabultól északkeletre található völgyön.

A tálibok nem fognak kitartani, ha így folytatják. Készek vagyunk megvédeni Afganisztánt és óva intünk egy vérfürdőtől

– hangoztatta Maszúd az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Az Afganisztánban múlt vasárnap ismét hatalomra került tálibok 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni ellenőrzésüket Pandzssirra. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány egy nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. Mindazonáltal szakértők a napokban felhívták a figyelmet arra, hogy a tálibok minden oldalról közrefogták a Pandzssir-völgyet.

Ultimátumot adtak a tálibok az ellenállóknak

A tálibok négy órát adtak pandzssiri ellenállóknak a tartomány átadására, de a területet vezetője, Ahmad Maszúd ezt határozottan elutasította - jelentette vasárnap az al-Arabíja pánarab hírtelevízió. A ríjádii központú tévé híradása szerint a radikálisok négy órát adtak a pandzssiri ellenálók vezetőjének a tartomány átadására, és harcosok teljes készültségben vannak, hogy elindítsák a terület elfoglalására irányuló hadműveletet.

Pandzssir az egyetlen tartomány Afganisztánban, amelyet nem foglaltak el a tálibok az elmúlt napokban.

(MTI)