Egy török lap szerint tálib kézre került Pandzsír tartomány, de az ellenállók tagadják ezt

Egy török lap szerint tálib kézre került Pandzsír tartomány, de az ellenállók tagadják ezt

A tálibok kezére jutott a mostanáig ellenállók által ellenőrzött afganisztáni Pandzsír tartomány, így a dél-ázsiai ország teljes területe tálib fennhatósága alá került - legalábbis ezt közölte a Yeni Safak török napilap pénteken az internetes oldalán, helyi tudósítójára hivatkozva.

Az MTI beszámolója szerint a Yeni Safak hírét átvette a TASZSZ orosz hírügynökség, és a radikális iszlamista tálib erőknek utolsóként ellenálló tartomány elestéről adott hírt három tálib forrásra hivatkozva a Reuters is.

A török lap beszámolója szerint

a tálibok "örömünnepet" ülnek és fegyvereikből "lőszerzáporral szórják be az eget".

A jelentésnek ellentmond, hogy a pandzsíri ellenállók pénteken korábban az orosz TASZSZ hírügynökséggel azt közölték, hogy a tálibok súlyos veszteségeket szenvedtek, és meghátrálásra kényszerültek Pandzsír-völgynél.

Mindenesetre az Afganisztánban augusztus közepén ismét hatalomra került tálibok Pandzsír kivételével az összes tartományt már ellenőrzésük alá vonták, Pandzsírra az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat.

A tálibellenes harcosok tagadják, hogy Pandzsír elesett volna

A BBC brit műsorszolgáltató már arról számolt be, hogy tagadták a pandzsíri ellenállók pénteken a tálibok azon állítását, amely szerint elfoglalták volna Pandzsír-völgy térségét.

Ali Nazari, a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) szóvivője szerint gyakorlatilag visszaverték az ország többi részében hatalmon lévő radikális iszlamistákat.

"A tálibok propagandagépezete ugyanazt szajkózza, hogy Pandzsír elesett, ami - mint az elmúlt héten megbizonyosodhattunk róla - hazugság, és ennek pont az ellenkezője igaz, hogy az NRF meghátrálásra kényszerített őket" 

- mondta a szóvivő a BBC globális televíziós hírcsatornájának, a BBC World Newsnak nyilatkozva.

Nazari szerint az NRF erői bekerítették és megostromolták a tálib harcosokat a völgy északkeleti részén. 

"Van néhány száz tálib, aki csapdába került. És eközben kifogynak a lőszerből, és jelenleg már tárgyalnak a megadás feltételeiről" 

- mondta.

Amrulla Száleh volt afgán alelnök, a pandzsíri ellenállás egyik vezéralakja egyidejűleg a Tolo News afgán televíziónak nyilatkozva hazugságnak nevezte azokat a jelentéseket, miszerint elmenekült volna az országból, egyúttal közölte: Pandzsírban marad.