Akár csökkenhet is a tananyag

2017-től. És lesz koncepció, meg javaslatcsomag, és sok-sok tárgyalás. A kormány megkezdte felpuhítani a pedagógus követeléseket.

Konkrét javaslatcsomaggal áll elő a kormány a diákok leterhelésének csökkentésére a köznevelési kerekasztal keddi ülésére - erről Rétvári Bence beszélt az Echo TV-nek szombat este.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: először egy koncepciót szeretnének idén elfogadni, és aztán 2017-ben a nemzeti alaptanterv megváltoztatásával lehet a tananyagot úgy csökkenteni, hogy az egyúttal szolgálja a versenyképes tudás megszerzését is.
    
Leginkább alsó tagozaton az 1-4. osztályban kell az alapkészségek fejlesztésére több időt hagyni a diákoknak és a tanároknak. Itt kell elsősorban megtalálni az alapkészségek és a lexikális tudás megfelelő arányát - mondta Rétvári Bence.

Mint ismert, a pedagógusok számos követelései közül az egyik a diákok leterheltségének csökkentése, de emellett szeretnék az értelmetlen és kontraproduktív adminisztrációs terhek csökkentését, a munkakörülmények javítását, vagy épp a leszerepelt Klik megszüntetését.

A kormány eközben - régi/új, de jól bevált taktikával - egy-egy követelés beemelésével igyekszik megtörni a pedagógusok ellenállást, miközben saját, baráti szervezeteivel roppant látványos kommunikációt és tárgyalásokat folytat, a fő kérdésekben pedig nem enged.