Akár értelme is lehetne a közmunkának

Alibimunkák helyett mezőgazdasági tevékenységet is végezhetnének, így javulhatna az önellátóság.

Az országos közmunkaprogram úgy ahogy a Fidesz csinálja, mára értelmét vesztette és megbukott – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Volner János, az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának jobbikos elnöke. A nemzeti párt politikusa felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány „alibizésre” és a „statisztikák javítására” használta és használja a közmunkaprogramot, ehelyett viszont valódi értékteremtő, jövedelemtermelő munkára lenne szükség.
 
Volner János egyúttal kitért arra is, hogy a programot politikai haszonszerzésre használta fel a Fidesz-kormány, ugyanis a tavaly áprilisi országgyűlési választások előtt a munkavállalók száma 211 ezer fő volt, utána májusra viszont már csak 98 ezer, tehát
egyik hónapról a másikra 113 ezer munkahely szűnt meg.
A jobbikos képviselő ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy közmunkára és közmunkásokra szükség van, de nem értelmetlen feladatokkal, hanem például a falugazdász-hálózaton át történő mezőgazdasági termeléssel. A pártalelnök úgy vélte, a leghasznosabb az lenne, ha a közmunkások saját településükön termelnének élelmiszert, amit a helyi lakosok és intézményeik, például iskolák, óvodák használnának fel, így csökkentve az importfüggőséget és a kiszámíthatatlanságot, illetve növelve az önfenntartó képességet.
 
Megjegyezte továbbá, hogy a termelési folyamat alatt a közmunkaprogramban résztvevők olyan tudásra is szert tehetnének, ami a privát életükben is hasznukra válhatna, ráadásul a rendszer így arra is alkalmassá válna, hogy valódi, érdemi munkahelyek jöjjenek létre. Volner János közölte: A program hasznosabbá tételének érdekében határozati javaslattal fog fordulni az Országgyűléshez.