Akiknek a halál maga a győzelem - magyar szakemberek vesézik ki az Iszlám Államot

Megérthető és legyőzhető-e a világ legrettegettebb terrorszervezete? Magyar kutatók keresik rá a választ egy izgalmasnak ígérkező könyvben.

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének kebelén belül készült könyv bemutatóját csütörtökön tartották a Stefánia Palota zsúfolásig megtelt dísztermében. Az érdeklődés érthető, hiszen magyar szakértők tollából még nem jelent meg hasonló mélységű elemzés.  

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a bemutatón úgy fogalmazott: lehet, hogy sokat hallunk az Iszlám Államról, ám  keveset tudunk róla. Úgy véli, a terrorszervezet legyőzésében a legnagyobb nehézséget  az okozza, hogy olyan harcosokkal kell felvenni a küzdelmet, akik nem csak dicsőségnek tekintik a halált, de nem is félnek tőle. Az IÁ szóvivőjét idézve rámutatott: ezeknek az embereknek

a halál maga a győzelem.

Benkő ezért is tartja kiemelkedően fontosnak, hogy olyan művek szülessenek, mint a most megjelent kötet, amely hozzásegít minket ahhoz, hogy megértsük, kikkel állunk szemben.

A könyv három fő témakört érint: az Iszlám Állam

  • történetét
  • ideológiáját
  • és propagandáját

Részletesen bemutatja az IÁ létrejöttét, haderejének fejlődését, anyagi forrásait, stratégiáját és politikáját, valamint szellemi hátterét és kommunikációs hadjáratát, amellyel sok ezer fiatalt győztek már meg, csatlakozzanak hozzájuk.

A munka kitér az afganisztáni, iraki és szíriai háborúra, a síita-szunnita ellentétek gyökereire,  és az általános közel-keleti helyzetre is - nem kerülve meg a Nyugat politikai, illetve katonai tévedéseit sem.

A szerzők a téma elismert szakemberei:  dr. Besenyő János, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének vezetője, dr. Vogel Dávid,  biztonság- és védelempolitikai szakértő, dr. Prantner Zoltán történész, és dr. Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.