Akkor is fontosak az emberek jogai, ha a Fideszről van szó?

Akkor is fontosak az emberek jogai, ha a Fideszről van szó?

Mennyire képes hatékonyan megvédeni az állam a sértetteket? Kihasználják-e a hatóságok a meglévő jogszabályi kereteket, és képesek szankcionálni a jogsértőket? Kocsis Máté eközben az emberi méltóságért aggódik.

Kocsis Máté fideszes frakcióvezető jogi szigorítást szorgalmaz. Az államtól független hírportálok kommentszekcióiban megjelent véleményekkel szemben van kifogása, ahol szerinte „sokan engedik meg maguknak az arctalan és névtelen uszítást”. Példaként a kormánypárti politikus a 444 és a Telex kommentelőit említette. Az utóbbi hírportálról szólva úgy fogalmazott, hogy ez nem lehet véletlen,

„a Telexet nem kell félteni, ha egy kis gyűlöletkeltésről van szó”.

Kocsis úgy látja, hogy akik uszító és emberi méltóságot sértő kommenteket hagynak, azokat felelősségre kellene vonni büntetőjogilag, mert ez az a határ, ahol már be kell avatkozni. Azt is felvetette a tudósítás szerint, hogy végig kell gondolni azoknak a személyeknek a védelmét, akik fontos feladatokat látnak el.

A TV2 inkább kifizeti a pénzbüntetést, csak ne kelljen teljesítenie és beolvasnia a helyreigazításokat

Nem mellékes, hogy a propaganda nem válogat: névtelenül uszító és az emberi méltóságot sértő tartalmak a közmédiában és a kormányközeli sajtótermékekben is rendre megjelennek.

Ilyen esetről Juhász Péter számolt be, aki a TV2-vel áll perben. A csatorna 2016-tól kezdve állított valótlanságokat az egykor aktív ellenzéki politikusról. Jellemzően Juhász a YouTube-csatornáján mutatja be a kereskedelmi tévé róla szóló helyreigazítási közleményeit.

A kormányhű csatorna azonban nem hajtotta és nem hajtja végre megfelelően a bíróság jogerős ítéleteit, és inkább kifizeti az emiatt többször rá kirótt 500 ezer forintos bírságot - jóllehet, közpénzből.

Juhász ezek után bejelentette, hogy beperli a magyar államot az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB), mert az ellene 2016-ban indult kormányzati lejáratókampány miatt ugyan tucatnyi pert nyert, de ezek végrehajtása sok esetben elmaradt. Ahogyan fogalmaz, „a tisztességes eljáráshoz való jog része, hogy a jogerős ítéleteket végre kell hajtani, és a végrehajtásnak ésszerű időn belül meg is kell történnie, és a kikényszerítéshez megfelelő eszközöket kell biztosítania az államnak.”

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök, Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a frakciószövetség ülésén az Országházban 2022. május 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)