A Medián szerint minden második ember megtiltaná az újabb akkumulátorgyárak építését

A Medián szerint minden második ember megtiltaná az újabb akkumulátorgyárak építését

A válaszadók szerint akkor sem szabadna újabb akkumulátorgyárak építését engedélyezni, ha így kevesebb új munkahely jön létre.

Hasonló arányban (46 százalék) vélekedtek akkor is, ha az állítás úgy szólt: „Magyarországon akkor sem szabadna újabb akkumulátorgyárak építését engedélyezni, ha így kevesebb új munkahely jön létre”- számolt be a Telex, a Medián felméréséről amit az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány megbízásából készítettek.

A február második hetében 2000 fő telefonos megkérdezésével készített kutatás szerint a válaszadóknak csupán valamivel több mint negyede (28 százalék) támogatja az akkumulátorgyárak építését, ötöde (21 százalék) pedig nagyjából semleges álláspontot képvisel.

Itt is jól érezhető a pártpreferenciák menti megosztottság: míg az ellenzéki pártok (73 százalék), az MKKP (62 százalék), a Mi Hazánk Mozgalom (59 százalék) és a párt nélküliek (52 százalék) többsége szerint meg kellene tiltani az akkumulátorgyárak építését a veszélyes környezeti hatások miatt, a fideszes szavazók valamivel több mint negyede (26 százalék) gondolja csak így.

A felmérés szerint a kormánypárti szavazók több mint fele (51 százalék) nem ért egyet az újabb akkumulátorgyárak építésének megtiltásával.

A megkérdezettek hasonló arányban (46 százalék) támogatták a tiltást akkor is, ha az állítás úgy szólt: „Magyarországon akkor sem szabadna újabb akkumulátorgyárak építését engedélyezni, ha így kevesebb új munkahely jön létre”. A kormánypárti szavazók 54 százaléka nem ért egyet ezzel az állítással, és csak kevesebb mint negyedük (23 százalék) támogatja. Mint azt megjegyzik, a kormány egyik fő érve éppen az, hogy az akkugyárak új munkahelyeket teremtenek.